Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Foci-Eb 2024: magányos győztesek a német szállodák

2024. június 29. 08:23

A szurkolók a vártnál kevesebb pénzt hoztak a német gazdaság számára. A szállodák forgalma meredeken megugrott a Foci-Eb alatt, ám a többi ágazat kimaradt a sikerből, és még a szórakozóhelyeken is elmarad a költekezés.

2024. június 29. 08:23
német gazdaság, Németország
Nemes Tamás

A németországi szállodaláncoknál a 2024-es Foci-Eb-nek köszönhetően dübörög az üzlet, de a gazdaság egésze valószínűleg nem kap erős lendületet a szurkolók tömegétől, akik a meccsen és a városnézésen túl nem terveznek költekezni.

német gazdaság, Németország
A Foci-Eb-re érkező szurkolók csak a szállodaiparnak adnak lendületet / Fotó: Shutterstock

Az Ifo intézet kutatása alapján az Európa-bajnokságot rendező városokban, például Berlinben, Münchenben és Kölnben a szállodák bevételei – a legnagyobb nemzetközi láncoktól a legkisebb motelekig – 28 százalékkal nőttek meg a 2023-as év azonos időszakához képest, mivel a szurkolók többsége nemcsak a meccsek miatt látogat, hanem a helyi nevezetességeket is megnézik.

Az Eb fantasztikus lendületet ad, jelentősen megugrott a forgalmunk. Ráadásul a vendégeink nemcsak a játékok idejére, hanem több napra vesznek ki szobákat 

– nyilatkozta Jan Peter van der Ree, a Hyatt multinacionális szállodalánc németországi alelnöke a Reutersnek, aki szerint a sportrendezvény régóta várt segítséget nyújt a helyi turizmusnak.

A H-Hotels csoport, amely 50 hotelt üzemeltet a németországi fő piacán, hasonló futball-lendületet tapasztal, ahogyan a Lindner és más szállodaláncok is. Általánosságban elmondható, hogy az Európa-bajnokság pozitív hatással van a júniusi számokra, amelyek határozottan magasabbak, mint tavaly.

Azonban a 9 ezer vállalat körében végzett havi felmérésük júniusi adataiban egyáltalán nem mutatkozott meg a turistaáradat hatása, ez pedig a későbbiekben is csak korlátozott lehetne. Ez a bővebb vendéglátásra is igaz: míg a szállodák ünnepelhetnek, addig az éttermek és szórakozóhelyek forgalma a vártnál kisebb emelkedést tapasztalt.]havi felmérésük júniusi adataiban egyáltalán nem mutatkozott meg a turistaáradat hatása, ez pedig a későbbiekben is csak korlátozott lehetne. Ez a bővebb vendéglátásra is igaz: míg a szállodák ünnepelhetnek, addig az éttermek és szórakozóhelyek forgalma a vártnál kisebb emelkedést tapasztalt.

Nem mindenkinek áldás a Foci-Eb

A foci-Eb árhatóan 1 milliárd euró többletbevételt hoz majd Németországnak, ami nagyjából 0,1 százalékkal növelné a gazdasági teljesítményt.

Az Ifo jelentése szerint azonban a labdarúgó-bajnokság Németországban a reményekkel ellentétben nem valószínű, hogy hosszú távon lökést adna a gazdaságnak vagy a szélesebb körű fogyasztásnak.

A 2024-es Európa-bajnokságra több mint 600 ezer plusz külföldi turistára és 1,5 millió plusz vendégéjszakára számíthatunk, ez a hullám azonban csak átmeneti és kis területre fókuszált 

– kommentálta a jelentést Gerome Wolf, az Ifo Intézet kutatója, aki szerint a szurkolói tömegek a hatása csak rövid ideig fog tartani, és a rendezvény végén visszatérő turisták miatt a harmadik negyedévben valószínűleg ismét vissza fog esni a vendéglátás.

S bár a reálbérek nemrég emelkedtek, az infláció kéthavi stagnálás után májusban ismét gyorsulni kezdett, a fogyasztás a jelek szerint visszafogott marad, a magánkereslet pedig továbbra sem élénkül. Európa legnagyobb gazdaságán tehát még a fociőrület sem tud sokat segíteni, hiába reménykedett a kormány és az ipari vezetők is abban, hogy a labdarugó-Eb és a német stadionokat elárasztó szurkolók új lendületet fognak adni a növekedésnek.

Foci-Eb 2024: súlyos eurómilliók – kiderült, mely tényezőkből áll össze a játékosok piaci értéke

A Transfermarkt adatbázisa szerint a magyar válogatott a németországi Európa-bajnokságon részt vevő 24 csapat közül a 19. legértékesebb, miközben a torna 25 legmagasabb piaci értékkel rendelkező játékosa között szerepel a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, aki 75 millió euróval a 21. legdrágább játékos.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-101
2024. június 29. 10:29
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­e­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
v4nmeeg1p3psid
2024. június 29. 10:27
Szerintem meg kéne nyernünk a VB-t. Mit szóltok? Ki tart velem? (Vikotorotok)
orokkuruc-2
2024. június 29. 09:44 Szerkesztve
München: magyar autóbuszt megállít, utasokat kiszállítja a német rendőrség. Stuttgart: magyar meccs előtt stadion környékén a tömegközlekedést leállítja, a médiában magyar hordákról beszél a német rendőrség. Ez alapján engedünk be németeket házat venni! Egy biztos, nem szabad ide németeket engedni!
Latin
2024. június 29. 09:34
Hát maga megbolondult, Hát maga megbolondult, Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond? K. F.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!