Elképesztő kincs lappang a talpunk alatt, hatalmasat kaszálhat vele Magyarország

2024. június 25. 12:33

Hatalmas a kiaknázatlan potenciál van még a geotermikus energia közvetlen hasznosításában.

2024. június 25. 12:33
geotermikus energia, fúrás, Magyarország

Nyitókép – MTI Fotó: Sóki Tamás

 

Bár hatalmas a kiaknázatlan potenciál még a geotermikus energia közvetlen hasznosításában, ugyanakkor Magyarország jelenleg is, méghozzá hosszú évek óta Európa élvonalában van – írja az Economx.

Oly annyira, hogy stabilan Európa első öt állama között áll az ország a hasznosítás terén a jelenlegi 6,4 petajoule energetikai felhasználással,

2010 óta pedig a négyszeresére nőtt a geotermikus hőenergia-kitermelés. De, mint a portál felhívja a figyelmet, nagyságrendi ugrás nem következett be, ha a potenciál egészét nézik.

Tóth Máté energiajogász a portálnak a következőket mondja: „Régóta tudjuk, hogy a Pannon-tenger egykori helye, a Kárpát-medence rendkívüli adottságot jelent a geotermikus energia szempontjából.” Az előnyöket pedig a következőkben látja: lényegesen hamarabb emelkedik a felszín alatti hőmérséklet, mint máshol; erős a földi hőáram és a földkéreg vastagsága a kontinens átlagértékének nagyjából a fele, „tehát könnyű is elérni”.

Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, egyetemi professzor korábban azt mondta az Indexnek, a földhő a gáz kiváltására hazánkban alkalmas alternatíva; Föld belsejéből kiáramló hő intenzitása, európai szinten kimagasló Magyarországon. Simon Gábor, a DLA Piper energiaszakértője ugyanígy vélekedett, mert a jelenlegi hasznosításnál legalább egy nagyságrenddel nagyobb geotermikusenergia-mennyiség is hasznosítható lenne gazdaságosan, fenntartható módon; azonban ennek elérését korlátozza, hogy a geotermikus beruházások jelentős része továbbra is nagyarányú tőkeinvesztíciót követel meg, másfelől a legutóbbi jogszabályváltozások révén állítása szerint egyelőre nem sikerült fellendíteni a geotermikus beruházásokat, és a projektek engedélyezésének szabályai körében is tapasztalhatók bizonytalanságok.

Tóth Máté energiajogász nagyobb állami szerepvállalást látna szívesen a geotermikus iparág fellendítésében,

mert nem tud csak a piac ilyen kockázatokat és költségeket a kívánt mértékben és ütemben kezelni. „Az államnak fúrnia kell, illetve beszállni ilyen projektekbe, illetve egyúttal a költségek-kockázatok részbeni átvállalására is szükség van.”

Ami a fúrásokat illeti, zajlik az országos geotermikus kutatási program folytatása, ez állami pénzből, egyúttal a hatályos Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként egy pályázat már 4,8 milliárd forinttal járult hozzá a geotermikus fúrási tevékenység pénzügyi (piaci) kockázatainak mérsékléséhez. De az Economx cikke szerint a közintézményi oldalon is van bőven keresnivalója a szabályozónak, itt a településfűtésre 20 milliárd forintos induló keretösszeg lesz, és geotermikus hőszivattyú telepítési program is indul.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. június 25. 18:13
Hiányzik, hogy 6PJ M.o. energiafogyasztásának nincs 1%-a meg a beruházás ami kell az ingyen energiához, üzemeltetési kltsg, energia és, hogy mennyi az élettartam, meg az sem, hogy lesz belőle áram, mert megy az ökoház program és egyre kevesebb fűtés kell. Szóval ez így legalább az a hablaty mint az ingyen magyar szélenergia
hátakkor
2024. június 25. 17:18
Haverom új faszán szigetelt háza erdő mellett, 400m magason. Nincs és nem is lesz gáz.minden opciót végigbogarászott. Qrva mélyre kéne fúrni bődületes összegért forró vizért, forró bmiért. Villany lett, meg kandalló fasza fával. Az sem olcsó persze, magas a villanyszámlája :(
verkez
2024. június 25. 16:06
Lappang... Anyád, az!
pandalala
2024. június 25. 16:05
"6,4 petajoule" jól hangzik, ezt az amcsik hogy mondanák? .... Gallon-atmoszféra (U.S.) aszta ...... atvaltas.hu/energia-munka/gallon-atmoszfera-u-s/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!