Magyarország, köszöni szépen, jól van – miközben szüntelenül az érdekeiért és az EU jövőjéért is küzd

2023. december 30. 06:17

Ha óvatosan is, de elmondhatjuk: küzdelmes, ugyanakkor eredményekben gazdag évként élhettük meg 2023-at.

2023. december 30. 06:17
null
Szalai Zoltán

Nehéz mérleget vonni egy naptári év kapcsán, még akkor is, ha már csak másfél hét van hátra belőle. Egyetlen napon megfordulhat egy teljes év megítélése: lassan két esztendővel ezelőtt február 24-én dőlt el, milyen lesz Ukrajnának 2022, sőt az azt követő évek. Izraelben idén október 7-én történtek a teljes régiót és az egész világot megrázó események.

Ugyan nekünk, magyaroknak nem kell hasonlóan velőt rázó történelmi fordulatoktól tartanunk, ilyen időkben mégiscsak óvatosságra int minket a Jóisten,

hiszen az efféle fordulatoknak éppen a váratlanság az egyik sajátossága.

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk, mik voltak egy év legfontosabb történései, szükség van valamekkora távolságra, tényleges perspektívára. Ezt erősítette meg bennem egy múlt heti kerekasztal-beszélgetés is, ahol a miniszterelnök politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak az új könyvéről, a Huszárvágásról volt szó. Amikor moderátorként arról kérdeztem a szerzőt, mik voltak az egypólusú világrend megbomlásának mérföldkövei, egy szimbolikus dátumot említett, 2001-et, ám nem az Egyesült Államok elleni szeptember 11-ei terrortámadások miatt.

Hanem azért, mert akkor csatlakozott Kína a Kereskedelmi Világszervezethez, méghozzá amerikai támogatással. 

Akkoriban ez a téma biztosan felkeltette a közgazdászok és a nemzetközi kapcsolatokkal foglalatoskodók érdeklődését, de korszakhatárt kijelölő jelentőségére talán csak most, huszonkét évvel később döbbenünk rá. Ezért is hajlok arra, hogy ne csupán babonából, hanem történészi megfontoltságból kiindulva is megóvjam az olvasókat attól, hogy 2023-at egyértelműen ilyen vagy olyan évnek kiáltsuk ki. Inkább rövid leltárt készítek azokról a fejleményekről, amelyek büszkeséggel és optimizmussal tölthetnek el mindannyiunkat. Ami a leginkább alá­húzandó mind közül: Magyarország, köszöni szépen, jól van, hiszen

sikerült megfékezni az inflációt, és a visszatartott uniós források ellenére is jól működik a gazdaság. 

Ráadásul pozitívak a kilátások, mivel a lehívható források egy jelentős részét az ígéret szerint hamarosan hozzáférhetővé teszi számunkra az Európai Bizottság. Mindeközben hazánk folyamatosan az érdekeiért – és az Európai Unió jövőjéért is – küzd azzal, hogy sorskérdésekben a nyugati fősodorral szembemenő külön­véleményt fogalmaz meg, és hatást gyakorol a kontinens életére, legyen szó akár migrációs válságról, akár uniós bővítési politikáról.

De nem csak a politika létezik.

Április végén hazánkba látogatott Ferenc pápa, ami hatalmas megtiszteltetés minden hazai hívőnek. A szentatya békét sürgető beszédében Budapestet találóan a hidak, a szentek és a történelem fővárosának nevezte.

Ezt is ajánljuk a témában

Ferenc pápa: Béke kell, egy bölcsőkkel, nem pedig sírokkal teli világ

A katolikus egyházfő a Kossuth téren elmondott szentbeszédében arra kérte a híveket, hogy engedjék be szívükbe az élet Urát. Hangsúlyozta: arra kaptunk meghívást, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára.

Augusztusban ugyanez a város adott otthont az atlétikai világ­bajnokságnak, amely nemcsak a világ második legnagyobb sport­eseménye, hanem történetünk legnagyobb sporteseménye is egyben. Nemzeti büszkeségünknek igencsak jót tett október első hete:

a magyar tudománytörténetben egyedülálló módon egyetlen évben két Nobel-díjassal gyarapodtunk,

az orvostudományok területén Karikó Katalinnal, a fizikában pedig Krausz Ferenccel.

Ezt is ajánljuk a témában

Alig egy hónappal később legkedvesebb sportágunkban, a labdarúgásban is régen látott eredményt ért el válogatottunk azzal, hogy csoportelsőként jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha óvatosan is, de mindezek alapján elmondhatjuk: sokan küzdelmes, de eredményekben és sikerekben gazdag évként éltük meg 2023-at.

Ha a küzdelmet mint kitételt elhagyjuk az előző mondatból, akár egy újévi jókívánsággá is alakítható ez az értékelés. 

(Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. december 31. 11:24
Tulajdonképpen mire való a politika? Hogy kordában tartsa az emberiséget? Akkor azt mondom, hogy mostantól szabad kezet adok Orbán Viktornak, ami hazánk képviseletét illeti a világban. Mondjuk ezt már kissé másképpen fogalmazva eddig is megtettem, de nem tudom türtőztetni örömömet afölött, hogy ő és nem egy gyurcsány-féle regnál a lelkiismeretünk fölött.
Tommaso
2023. december 30. 16:18
Magyarország, köszöni szépen, jól érzi magát Európa sereghajtói között. És Orbán még mindig a minket gyarmatositó Orosz Birodalom érdekeit képviseli. S nem a magyar nemzeti érdekeket.
Tommaso
2023. december 30. 16:13
Magyarország, köszöni szépen, de még mindig a brutális mértékű ORBÁNI INF- LÁCIÓtól szenved. Ami még mindig HÁROMSZOROSA a Brüsszeli országokének. Orbán hivei félreértették, ebben NEM JÓ Európa listavezetőjének lenni !!!
lazio154-2
2023. december 30. 10:54
Ez a Szalai lapigazgató nem Piroska testvére? Az is faszán elferditi a valóságot. Nekem már úgy is mindegy, 1,5 nap és 70 vagyok. 65 éve emlékszem a jövőmre vonatkozó nagy igéretekre, mindenki átbasszott. Már a faterom is tele volt új barázdát szánt az eke igéretekkel, úgy látom, ezt örökül hagyjuk a következő generációknak is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!