Fico kitiltotta Szlovákiából Sólyom Lászlót

2009. augusztus 21. 18:39
Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt.
Péntek délután Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének. Fico szerint a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várta a révkomáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőt a tervezett látogatás idején - tudta meg az MTI tudósítója. A határátkelő szlovák oldalán nagy a rendőri készültség. A leleplezésre váró Szent István szobor környékén kordonok vannak, amelyek mögött több száz ember várakozik. Semmiféle rendbontásról eddig nem érkezett jelentés. Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta. Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

Sólyom László magyar köztársasági elnök végül úgy döntött, most pénteken nem megy át Szlovákiába, hanem a határ magyar oldalán ad majd nyilatkozatot.


Fico kitiltotta Szlovákiából Sólyomot (Index/MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés