Az egyetlen út

2010. február 13. 10:12
Bajnai Gordon kihúzhatta magát az uniós állam-, és kormányfők brüsszeli tanácskozásán.
„Ma már senki nem vitatja, hogy az utóbbi egy év úgynevezett kiigazítási programja - nem függetlenül a költségvetési hiány korábbi, nagymértékű csökkentésétől -, meghozta a kívánt eredményt; Magyarország Európa fejlett országainak csoportjában a legjobb államháztartási egyensúlyt mutatja. Bajnai joggal mondhatta, hogy megtettük, amit tennünk kellett, a szükségből erényt kovácsoltunk - és ezt példaként állíthatta a görögök elé, akik most némileg még rosszabb helyzetben vannak, mint mi annak idején, hiszen 13 százalékos hiányukat három év alatt kellene 3 százalékra csökkenteniük. Brüsszel eddig oktalanul eltűrte nemcsak az államháztartás ilyen súlyos deficitjét, de az államadósság irreális növekedését is. Görögországot valamiképp muszáj megsegíteni, mondja most Angela Merkel, de rögtön hozzáteszi: ehhez szigorú megszorításokra lesz szükség. A nyugdíjkorhatár emelésére, a bérek befagyasztására, az állam kiadásainak jelentős mérséklésére.

(...)

A külföldi megfigyelők előtt nem titok, hogy a jobboldal legnagyobb pártja folyamatosan teszteli a nemzetközi pénzügyi köröket, és persze Brüsszelt is, vajon elfogadnák-e az államháztartási hiány tetemes, legalább a jelenlegi mérték duplájára való emelését. Orbán Viktornak ugyanis pénzre volna szüksége ahhoz, hogy a választások után ne kelljen szembe találnia magát hívei csalódottságával; márpedig a fiskális szigorúság útján ezeket a forrásokat nem lelheti fel. Minden jel arra mutat, hogy új megegyezést akar majd kialkudni mind az unióval, mind az IMF-el, olyat, amely nagyobb mozgásteret enged a költségvetési fegyelem fellazítására. Azonban a jelenlegi európai helyzet - amelyet fentebb vázoltunk -, a legkevésbé sem kedvez ennek az óhajának; sem eddigi hitelezőink, sem a pénzpiac szereplői nem finanszíroznának egy újra hiánynövelésre játszó Magyarországot. Ezt egyébként szinte naponta tudomásunkra is hozzák, de a Fidesz gazdaságpolitikusai mintha nem vennék elég komolyan a figyelmeztetéseket.

A Merrill - Lynch most beszélni próbál Orbán fejével. Azt mondja: értsd meg, hogy nemcsak az ország, hanem a Te saját, jól felfogott érdeked is azt kívánja, hogy mielőbb eurótok legyen. Ha pedig elengeded a hiányt, lőttek a magyar eurónak.”

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Raiffeisen elemzője mondta pár napja, hogy 5%-nál(!) indul az idei hiány, és erre még rájön az állami vállalatok adóssága, tehát - az ő szavaival - a kormány által prognosztizáltnak kb. a duplája lesz a deficit (amit a Fidesz kb. fél éve hajtogat).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés