Európa lengyel hadvezére – így sürget mindenkit Ukrajna támogatására Morawiecki

2023. január 23. 17:02
„Nem fogjuk passzívan nézni, ahogy Ukrajna elvérzik", mondta Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök régóta az Ukrajna melletti fokozottabb európai kiállást sürgeti.

Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország más partnereket fog találni, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson Ukrajnának – idézte a Politico Mateusz Morawieckit. A lengyel miniszterelnök azzal vádolta Berlint, hogy késlekedik Kijevnek a megszálló orosz erőkkel szembeni támogatásában.

Nem fogjuk passzívan nézni, ahogy Ukrajna elvérzik

– hangsúlyozta. 

Szavai egy heves vita közepette hangzottak el, amely arról szólt, küldjenek-e német gyártmányú harckocsikat Ukrajnának, hogy az új lendületet adjon Oroszország elleni offenzívájának, és így visszafoglalhasson területeket.

Németország vonakodását fejezte ki az ügyben, tartva a konfliktus eszkalálódásától; Boris Pistorius német védelmi miniszter ugyanakkor tagadta, hogy blokkolná a szállításokat.

A háború itt és most van. (...) Vajon a németek addig akarják raktáron tartani őket, amíg Oroszország legyőzi Ukrajnát és kopogtat Berlin ajtaján?

– tette fel a kérdést minderre reagálva Morawiecki. 

Varsó azt vállalta, hogy 14 Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, ám mivel ezek német gyártymányúak, Berlin jóváhagyására van szükség a szállításukhoz, amely még nem érkezett meg Olaf Scholz kancellártól. Ennek kapcsán Morawiecki. leszögezte, „a hozzájárulás itt másodlagos kérdés. Vagy gyorsan megszerezzük ezt a megállapodást, vagy mi magunk tesszük meg a helyes dolgot.

Fokozottabb kiállás

Nem ez az első eset, hogy Morawiecki az Ukrajna melletti fokozottabb kiállást sürgeti. 

 „Nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa sorsa is eldől Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért a német kormánynak minden lehetséges módon, így páncélozott szállító harcjárművekkel is támogatnia kell a szabadságért küzdő országot” – jelentette ki múlt hétfőn Berlinben, az egyik legtekintélyesebb német politikus, Wolfgang Schäuble parlamenti képviselői munkássága kezdetének 50. évfordulójára rendezett ünnepség fő szónokaként. 

Azt is mondta, hogy „az ördöggel cimborál”, aki megállapodásokat köt Oroszországgal. Szerinte sokan illúziókat kergettek az utóbbi három évtizedben, Lengyelország viszont évszázadokat töltött „az orosz imperializmus árnyékában”, így világosan látja, hogy Ukrajna, a balti államok és Lengyelország függetlensége nem egyeztethető össze az orosz birodalmi érdekekkel.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát „az európai túlélés” érdekében is támogatni kell, hiszen

Ukrajna az orosz támadás elleni védekezéssel „a szabadságért és a jövőnkért” is küzd.

Ezért a német kormánynak minden „létfontosságú” fegyverrel segítenie kell az ukrán haderőt, így „nem maradhatnak a raktárakban” a páncélozott szállító harcjárművek sem – idézte a lengyel miniszterlenök beszédét az ARD országos közszolgálati televízió.

Oroszországnak kapitulálni kell

Decemberben Morawieczki interjút adott az olasz La Stampának is, amelyben mások mellett hosszan beszélt  az ukrán–orosz háborúról is.

Minden lehetségest meg kell tennünk Ukrajna megsegítésére, mert ha Kijev elesik, Moszkva előtt szabad lesz a pálya Európa meghódítására” – fogalmazott. Ezután azt a lengyel politikusok által gyakran használt panelt említette hogy a Kreml  először Grúziát, aztán Ukrajnát, utána a Baltikumot, majd Lengyelországot akarja megtámadni.

A háborúból való lehetséges kivezető út kapcsán Németországot kritikával illette.  Szerinte „Európának olyan körülményeket kell teremtenie, amelyek között a Kreml számára a visszavonulás az egyetlen opció. Bizonyosan sokkal közelebb lennénk ehhez a ponthoz, ha az Oroszország elleni szankciókat gyorsabban bevezetik,  és az ígért katonai segítség megérkezett volna Kijevbe” – utalt Morawiecki a lassú német fegyverszállításokra.

Azt is jelezte,

pillanatnyilag nem támogatná a békét.

A legnagyobb hiba egy rövid tűzszünet lenne, amely lehetővé tenné, hogy Oroszország újabb, még hatékonyabb támadást készítsen elő. Ezt elkerülendő Oroszországnak kapitulálnia kell, és az orosz imperializmusnak egyszer és mindenkorra veszítenie kell. Ez az egyetlen módja annak, hogy a háborúnak véget vessünk.

 

Nyitókép: John Thys / AFP / POOL

Összesen 263 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lengyel-ukrán kölcsönös mészárlások az smafu?

Morawiecki akkor is ilyen bátor lenne, ha nem szegődtek volna az USA szolgálatába? Háborús jóvátételt követelnek a németektől, ukrajnai fegyverszállítással mennének szembe az oroszokkal - nem sok ez így együtt?

Az oroszok romboltak, gyilkoltak más földrészeken, szerte a világban? Nem inkább az USA?

A náci németek utódainak szopkodása miért jó? Ugyanazt akarják, mint Hitler, csak más eszközökkel. Igaz, annyi eszük már van, hogy egy mértéken túl nem mennének az oroszok ellen.

Ha az amerikaiak nem terjesztik ki az arab tavaszt Szíriára, akkor az oroszok nem léptek volna fel a tartuszi támaszpontjuk védelmében.

Ezek szerint te az Iszlám Államnak szurkoltál? Szerinted a Közel-Kelet és Európa ugyanaz a földrész?

Előbb tanuld meg a földrajzot faszikám, hogy ne kelljen majd hülyén meghalnod.

Kárpátaljai testvéreinket az USA szolgálatban álló ukrán vezetés küldi az ukrán nemzetiségiekkel együtt az oroszok ellen. Mi közben nemzetiségi jogaikat nem ismerik el. Az EU ellen nem mi lázadunk, az EU nem tudja elviselni, hogy mi más úton járunk anélkül, hogy meglehetősen homályos, jogi szempontból alá nem támasztott EU szabályokat sértenénk. Az orosz emlékművekre pedig nemzetközi egyezmény vonatkozik, amely alapján gondozzák az második világháborús magyar katonasírokat. Érdekelne, hogy ezt az ukránok betartják-e? Egyébként szovjet emlékmű Bécsben is van.

Nem kellett volna 2014 után provokálni az oroszokat. Nagy okuk lehetett a támadásra, tudva, hogy az egész NATO Ukrajna mögött lesz. Mert nem véletlenül voltak ott évek óta a NATO tanácsadók. Az USA-nak kellett ez a háború. Négy érintett - EU, Ukrajna, Oroszország, USA - csak ők járnak jól.

Szétzilálják a bejáratott energetikai, gazdasági láncokat, Európa futkoshat új energia beszerzés után. Vége annak, hogy olcsó energiából, olcsó nyersanyagból drága termékeket állítson elő. Az EU vezetése egyetlen szóval nem mer ellentmondani. Scholz szó nélkül hallgatta végig, amikor Biden elmondta, hogy fel fogják robbantani a gázvezetékeket. És azóta is csend van, senki, még a németek sem kíváncsiskodik, kik voltak a tettesek.

Oroszországnak, minél tovább tart, annál többe kerül a háború, tehát a NATO részéről nem ukrán győzelemre, csak mindig a kiegyenlítésre kell játszani.

Ukrajna csak járulékos veszteség, ők adják az ágyútölteléket. Lehet, hogy már látják, mibe rántották bele őket, bármilyen más iránnyal csak jobban jártak volna.

Az USA pedig számolja a nyereséget.

"Oroszországnak kapitulálni kell"

Ezek szó szerint elmebetegek... tényleg nem zavarja őket, egy cseppet sem, hogy egy NUKLEÁRIS SZUPERHATALMAT akarnak kapituláltatni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés