Fegyveres erőszakhullám: tízezrek tüntetnek Szerbiában a kormány ellen és mellette is

2023. május 26. 18:21
Bár a kormány számos intézkedést hozott a fegyvertartás szigorítására, a lövöldözések óta rendszeresek a tüntetések az országban: Vučić elnök ellenzői és támogatói is utcára vonultak.

Az elmúlt hetekben háromszor vonultak utcára a kormányellenes tüntetők Szerbiában, miután május elején egymás után két tömeges lövöldözés volt az országban. A két támadásban összesen 18-an vesztették életüket és többen megsebesültek.

A több tízezer tüntető Aleksandar Vučić elnököt és pártját hibáztatja tragikus eseményekért. Szerintük a kormány kommunikációja erőszakot szít, és több politikus lemondását követelik.

A megmozdulásokra válaszul május 26-án kormánypárti szimpatizánsok is felvonulást tartanak, amely a kormányzó párt nagygyűlésével végződik.

A szerbek komolyan elkezdtek aggódni a közbiztonság helyzete miatt,

miután május 3-án és 4-én, mindössze két nap leforgása alatt két tömeges lövöldözés is történt az országban, amelyekben a 18 halálos áldozat mellett többen megsebesültek. Az első támadást ráadásul egy 14 éves kisfiú követte el egy általános iskolában, ami tovább fokozta az eset súlyosságát.

A támadások után a szerb kormány azonnali biztonsági intézkedésekről döntött. Az iskolai lövöldözést követően megegyeztek a büntethetőségi korhatár csökkentéséről, valamint arról, hogy moratóriumot vezetnek be a fegyvertartási és -viselési engedélyek kiadására. Továbbá felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, és ellenőrzik, hogy megfelelően tárolják-e a fegyvereket és lőszereket.

A két lövöldözéses támadás felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a délszláv háború után rengeteg fegyver maradt az embereknél: átlagosan száz emberre negyven fegyver jut Szerbiában, ami extrém magas arány Európában – ugyanakkor alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.

A szerb hatóságok június elejéig büntetlenül visszaveszik az illegálisan tartott fegyvereket,

nem kérik számon azok eredetét, illetve azt sem ellenőrzik, hogy van-e hozzájuk fegyvertartási engedély. Egy hét alatt 13 500 pisztolyt, puskát, automata fegyvert és kézigránátot, illetve több százezer lőszert szolgáltattak már vissza a szerbiai lakosok. Akinél ezután illegálisan tartott fegyvert találnak, az börtönbüntetésre számíthat.

Az intézkedések ellenére az ellenzéki tüntetők elégedetlenek a kormánnyal, a média és a közszféra erőszakra buzdító nyelvezetét hibáztatják a támadásokért. A következő tüntetést május 27-re tervezik, az RTS közszolgálati műsorszolgáltató épülete elé.

A kormányzó Szerb Haladó Párt péntek este 7 órakor nagygyűlést tart Belgrád központjában,

a Köztársasági Képviselőház előtt. Az eseményen Szijjártó Péter külügyminiszter is felszólal. Aleksandar Vučić államfő korábban utalt rá, hogy akár előrehozott választásokat is tarthatnak Szerbiában. Egyes információk szeriint az esti nagygyűlésen közölhet részleteket erről.

Nem vonható felelősségre az a szerb diák, aki lelőtte diáktársait

Nyitókép: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés