Német lap: a magyar EU-elnökség olyan, mint kecskére bízni a káposztát

2023. május 25. 8:17
A lap azt állítja, hogy Brüsszelben fontolgatják annak a lehetőségét, hogy megfosszák Magyarországot a soros elnökségtől.

A német Süddeutsche Zeitung brüsszeli tudósítója szerdai cikkében arról ír, mennyire kilóg Magyarország az EU-ból. Szerinte az sem véletlen, hogy Szijjártó Péter a múlt héten Pekingben járt, mivel ott már jobban szeretik a magyar kormány tagjait, mint Brüsszelben. hozzáteszi, bár Magyarország az unió tagja és Orbán viktor rendre ott feszít a csoportképeken, a magyar vezetés kívülállónak számít, sőt, rendre megvétózza a közös terveket, amit azután a többiek felháborodottan vesznek tudomásul.

A szerző szerint az európai diplomaták árulásról beszélnek, ha szóba kerül a magyar kormány kapcsolata az EU-val.

2024 második felétől pedig Magyarország veszi át az EP soros elnökségét, amit a Süddeutsche Zeitung munkatársa szerint a képviselők igyekeznek meggátolni.

Orbánról azt állítják, „túszul ejti a szervezetet, hogy előnyöket csikarjon ki magának” – utalva az Oroszország elleni szankciók és az Ukrajnának való segítségnyújtás megvétózására.

A német lap azt állítja, Brüsszelben nincs ember, aki tudná, miként vezetheti a közösséget fél éven át egy olyan állam, amely leginkább a blokádokkal veteti magát észre. Az viszont egy teljesen új lépés lenne, ha a strasbourgi törvényhozók elvennék Magyarországtól a lehetőséget, ami szintén felmerült.

A német liberálisok EP-képviselője, Moritz Körner szerint

a magyar elnökség olyan, mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki az iskolaudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket.

A képviselő közreműködött annak a javaslatnak a kidolgozásában, amely megakadályozná, hogy Magyarország átvegye a soros elnöki teendőket.

Daniel Freund a német zöldek nevében viszont még ennél is drasztikusabb lépést tenne. Szerinte ha Orbán kerülne az EU élére, akkor

el kellene gondolkodni azon, hogy kitiltják az uniós parlamentből.

Szerinte ugyanis nem szabad az autokratákat szereplési lehetőséghez juttatni, velük törvényekről tárgyalni. Így ez az elnökség nem tudna működni – jelentette ki a politikus.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd." szöveget Voltairenek tulajdonították.
A liberalizmus régen a szólásszabadságot is jelentette.
Messze esett az alma a fájától.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés