Románia megint átállt: ellenzik az EU-tagsággal járó vétójogot

2023. május 25. 18:49
Támogatják a románok, hogy külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben egyhangúság helyett minősített többséggel hozhassanak döntéseket.

Hétfőn tíz uniós tagállam külügyminisztere különmegbeszélést tart Brüsszelben, hogy előmozdítsa a németek azon javaslatát, miszerint a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben

egyhangúság helyett minősített többséggel hozzanak döntéseket.

A kezdeményezést Németországon kívül Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Franciaország és Olaszország mellett Románia is támogatja.

A Maszol szerint a kormány úgy változtatott korábbi álláspontján, hogy semmiféle tájékoztatás nem hangzott el arra vonatkozóan, miért csatlakozik egy olyan törekvéshez, amely csökkenti egy tagállam szavazatának értékét. Idézik Bogdan Aurescu külügyminiszter 2022 decemberi interjúját, amelyben úgy fogalmazott: „korábban az egyhangon hozott döntések mellett voltunk, mert úgy gondoltuk, a kis államok számára fontos ha élni tudnak a ezzel lehetőséggel egy, az érdeküket sértő döntés esetén”. Emellett Victor Ponta volt kormányfőt idézik, aki szerint Klaus Iohannis államfő  kényszerítette ki ezt a lépést, hogy a jövő évi leköszönése után egy fontos nemzetközi pozíciót biztosítson magának.

Szinte már temeti az uniós vétójogunkat egy lengyel lap

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most komolyan, ki várt mást tőlük?
Mikor a tartást, a becsületet osztogatták, ők épp nem voltak ott. Megalkuvásért álltak sorban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés