Eltűnt egy darab a Balatonból

2023. május 25. 6:18
„Mintha egy kisebb bomba robbant volna" – fogalmazott a helyi polgármester.

Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntettek egy 180 négyzetméternyi alapterületű parti vízállást, tómederré változtatva azt – közölte Filep Miklós, a település polgármestere az MTI megkeresésére.

A polgármester elmondta, a falugondnokság vette észre a hét elején, hogy az egyik zánkai ingatlan előtti önkormányzati tulajdonú mocsaras, lápos, növényzettel borított területet – a 022/11 helyrajzi számú vízállást – munkagépekkel kimarkolták.

Hozzátette:

a rendőrség mellett bejelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál, nemzeti parknál és a vízügynél is.

A növényzet és a talaj helyén a Balaton hullámzik

„Mintha kisebb bomba robbant volna, a növényzet és a talaj eltűnt az élővilágával együtt, a helyén már a Balaton hullámzik” – fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az érintett ingatlan a helyi építési szabályzat szerint zöldterület besorolású, amely állandóan növényzettel fedett, a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést, a testedzést szolgálja. A 6/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint ide parti sétány kialakítását tervezik – tette hozzá.

Kiss Balázs Tamás zánkai aljegyző elmondta, hogy a kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa korábban úgy kerítette le a saját telkét a Balaton felé, hogy belevette az önkormányzati területet is. Tavaly felszólították a kerítés elbontására, amelynek eddig nem tett eleget, viszont ügyvédi irodán keresztül jelezte a múlt héten, hogy elbirtokolta a területet.

Az önkormányzat a hét elején közölte az ügyvédi irodával, hogy a 1995. évi LVII. törvény 23. § (1) bekezdése kizárja magánszemély tulajdonszerzését, mivel a természetes vizek partja kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülhet – mondta az aljegyző.

Rámutatott: a vélhetően hétvégén elvégzett kotrási munkák után eltűnt az önkormányzat területe, és immár közvetlen vízpartivá vált az érintett ingatlan.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

 

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is ezt akartam írni.
Egyébként meg lehet nézni a déli partot, ott sok helyen feltöltötték a partot, hogy nagyobb legyen a telkük. Ott valóban a Balaton lett kisebb.

Szembetűnő a romlás.....

Szeretném, ha momentumos belvárosi természetvédőként megakadályoznád, hogy a hajléktalanok ne pisiljenek az aluljárókba, a közterületi virágágyásokba, de jó lenne, ha felemelnéd a szavadat a széki lilék védelmében is, tiltakoznál a olasz kormánynál, hogy ne lőjék le a fölöttük vonulókat.

nick89 2023. május 25. 9:24
21
@nikonos
"Csak kínaiaknak és vietnamiaknak!"

A fotó a budapesti adó- és vámmentes Kínai Különleges Övezetben készült 10 éve.
http://www.harommajom.hu/index..

A birkák meg bégessenek erre is valamit!

Kösz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés