Hattyúkolónia szállt meg egy mákföldet Komárom mellett, a madarak függővé váltak

2023. május 24. 8:46
A toxikus növény nincs jó hatással az emésztőrendszerükre. Már több tucat példány elpusztult.

A szlovák Napunk portál arról ír, hogy a napokban terjedt el az a hír, hogy egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet a komáromi járásbeli Izsa és Pat között. A madarak már most több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak.

A lap szakértők segítségével utánajárt, valójában mi vonzotta a földre a madarakat, és miként estek a mákfogyasztás „csapdájába”. Illetve, hogy milyen jövő várhat így rájuk.

Az összeállításból kiderült, hogy a rendkívül enyhe telek miatt az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, sőt a kedvező feltételek miatt sokan egész évben itt maradnak. A hidegebb időszakban pedig a szántóföldeken keresnek táplálékot.

Több tucat hattyú pusztult már el

A hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig „nem nagyon fanyalodtak rá”, de egy véletlen folytán most ez is bekövetkezett. Azok a példányok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a mákkfogyasztásba,

mintegy 150 mérgezett hattyú pedig továbbra is a mákkültetvény „foglya”

– írja a Napunk.

A lap felidézte, hogy korábban már a repceföldeken is komoly károkat okoztak ezek az intelligens madarak, „amelyek az ember jelenlétéhez, a gépjárművek zajához, mozgásához hamar hozzászoknak”. A szakértők szerint lehetséges, hogy elűzték őket egy környékbeli repceföldről, de még valószínűbb, hogy a közeli vízfelületek miatt telepedtek meg a mákkültetvényeken.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés