Az európai civilizáció nagy pillanatai (3. rész)

2023. március 31. 21:38

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
Ez a mai Nyugat betűhíven átvette és alkalmazza a régi szovjet időkből ránk maradt viccet.

»Angliának nincsenek barátai, Angliának nincsenek ellenségei, Angliának érdekei vannak« – mondotta volt Lord Palmerston brit miniszterelnök, majd elégedetten hátradőlt a Lordok Háza mély, elegáns klubfoteljében, mélyet szívott a szivarjából, és konstatálta, hogy ő mennyire fantasztikusan európai és milyen civilizált.

És tényleg…

Igaz, ha a gyerekünk jönne haza az iskolából azzal a dumával, hogy neki nincsenek barátai és ellenségei, csak érdekei, akkor megpróbálnánk neki elmagyarázni, miszerint aki ilyet mond, az pszichopata, méghozzá abból a fajtából, akiből később nagy valószínűséggel sorozatgyilkos válik.

Ám ha a Brit Birodalom miniszterelnöke mondja, akkor beleírjuk a történelemkönyvekbe, és áhítattal idézgetjük.

Nem véletlenül. Hiszen Nagy-Britannia tökéletesen megfelelt mindig Lord Palmerston ars poeticájának. Megfelelt befelé és kifelé egyaránt. Megfelelt akkor, amikor az eredeti tőkefelhalmozásnak becézgetett folyamat során megfosztották a parasztokat, a kistermelőket, az egyházat földjeiktől és minden vagyonuktól, majd erőszakkal a városokba kényszerítették ezeket a tömegeket bérmunkásnak, aki nem akart menni, annak meg kitalálták a munkakerülésről szóló törvényt és börtönbe vagy dologházakba dugták. Nagy pillanata volt ez az európai civilizációnak, tessék megkérdezni róla Twist Olivért vagy Copperfield Dávidot.

De kifelé is megmutatták a jó angolok, milyen is az európai civilizáció.

Megmutatták, amikor kiépítették gyarmatbirodalmukat. Megmutatta a Brit Kelet-India Társaság, a kor Gestapóba oltott SS alakulata. Megmutatták az ópiumháborúk alatt, amikor nevezett Brit Kelet-India Társaság a gyarmati Indiából Kínába szállította a kábítószert (ópiumot), s amikor a kínaiak megelégelték ennek a gazemberségnek a katasztrofális gazdasági, és elsősorban egészségügyi következményeit, a brit hadihajók megjelentek a kínai partoknál és lőni kezdek. Nagy pillanata volt az is az európai civilizációnak.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés