Így tegyen, ha porviharba kerül!

2023. március 30. 11:14
Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Március elején volt Magyarország történetének egyik legsúlyosabb közlekedési balesete: az M1-es autópályán egy hirtelen porvihar miatt negyven autó és kamion ütközött össze, a járművek fele ki is égett. A katasztrófában egy ember vesztette életét, többen súlyos sérülést szenvedtek. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint amennyiben elkerülhetetlen, hogy állóra fékezzük az autót a sztrádán, akkor a legfontosabb, hogy a KRESZ előírása szerint a belső sávban haladók a sáv bal szélére húzódjanak, a többi sávban közlekedők peddig jobbra, hogy a 

a megkülönböztető jelzést használó és a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását végző járműveknek szabad legyen az út. 

Felkavaró felvétel: így nézett ki az M1-esen történt tömegszerencsétlenség egy fedélzeti kamera szemszögéből (VIDEÓ)

A Vezess összefoglalója szerint, amennyiben lehet, érdemes elkerülni a hirtelen fékezést és a teljes megállást, mert a hátulról jövők könnyen ráfutásos balesetet okozhatnak, így azt javasolják, hogy az óvatos, lassabb haladás a lehető legjobb megoldás. 

A KRESZ kimondja továbbá, hogy a szemtanúknak kötelességük a tőlük elvárható segítséget nyújtani, amennyiben van poroltó az autóban, azt kötelesek a balesetben nem érintett sofőrök használni. „Aki a tőle elvárható segítséget megadta és a továbbiakban már nem tud segíteni, akkor célszerű az esemény helyszínétől távolabb, szalagkorláton kívül várakozni, így nem akadályozva a mentési munkában részt vevőket” – fogalmaztak. 

Hátborzongató: ilyen volt testközelből az M1-esen történt tömegkarambol (VIDEÓ)

A rendőrség azt tanácsolja, hogy 

a haladási sebességet mindig úgy kell megválasztani, hogy a járművezetők képesek legyenek alkalmazkodni a különböző helyzetekhez és azok változásaihoz.

Úgy folytatták, hogy olyan sebességgel kell közlekedni, hogy az ahhoz tartozó féktávolság ne legyen hosszabb, mint a belátható útszakasz hossza. A legfontosabb, ha változnak a körülmények, akkor óvatosan csökkenteni kell a sebességet, majd felkészülni, hátha szükség lesz hirtelen kormánymozdulatra a baleset elkerülése érdekében. 

M1-es tömegkarambol: el lehet kerülni egy ilyet egyáltalán?

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" Ne hagyja el az autóját, hanem szálljon át egy másik autóba"

Ezt tedd hóviharban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés