Lengyel szakértő: Petr Pavel gyengítené Magyarország szerepét a V4-ben

2023. március 30. 8:54
A cseh elnök korábban szkepticizmusát fejezte ki a Visegrádi Csoporton belüli együttműködéssel kapcsolatban.

Dr. Krzysztof Dębiec, a Keleti Tanulmányok Központjának szakértője a Gazeta Polskának nyilatkozott. A nyilatkozatában elmondta, hogy a nemzetközi napirend fő témái jelenleg az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, a Kijevnek nyújtott katonai és humanitárius segélyek, és remélhetőleg a közeljövőben a lebombázott állam újjáépítése. És ezekben a kérdésekben Varsó és Prága valószínűleg egyetért. Petr Pavel Petr Fiala kormányát fogja támogatni, ami Csehországot az Ukrajnának nyújtott európai támogatás élvonalába pozícionálja. Lengyelország az energiabiztonság javításában Pavel tábornok víziójában van.

Megjegyezte azonban, hogy 

Pavel korábban szkepticizmusát fejezte ki a Visegrádi Csoporton belüli együttműködéssel kapcsolatban,

de nyitott maradt a nagyobb regionális formátumokra, mint például a Három Tenger Kezdeményezésre, amelyben Magyarország szerepe kisebb, mint a V4-en belül.

Nyitókép: Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lengyelország, a baltiak, fél Ukrajna, Románia blokkon ha tetszik, ha nem, kívül vagyunk. Vigasztaljon, h. a V4-ben sem sikerült fontos dolgokat elérni.

Ez a társaság összes tétjét a USA-re tette. Még az sem biztos, h. bejön.

Ijesztőek Oroszország felosztására irányuló konkrét tervek és célok, de nem hiszem, h. menni fog. Oroszország sincs egyedül.

Arra gyúr, hogy a Csehországban található két fajta szobor mellett az övé lesz a harmadik, tehát, Masarik, Benes, Pavel.
Nem nézhet ki akárhogy!

Ez egész jó arány. Tekintettel, hogy Mo. semmivel nem oroszpártibb mint a lengyelek vagy a csehek. Fog ez még kapni egy vajszínű árnyalatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés