Az európai civilizáció nagy pillanatai (2. rész)

2023. március 30. 11:23

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
Mi, barbár magyarok pedig még mindig nem értettük eléggé, mi fán is terem az európai civilizáció.

„Ide, a barbár magyarok földjére jó sokan hozták el az európai civilizációt – mindhiába.

Miközben a Magyar Királyság élethalál harcát vívta az Oszmán Birodalommal, megérkezett Gritti, és ő is hozott nekünk egy falat európai civilizációt.

Lodovico Gritti, a velencei dózse törvénytelen fattya, mivel nem juthatott elég magasra a velencei ranglétrán, elment az Oszmán Birodalomba, ahol előbb Velence titkos ügynökeként tevékenykedett, majd Ibrahim pasa kegyeltje lett, végül Szulejmán szultán bizalmába is beférkőzött, s ebbéli státusában előbb Laski Jeromost támogatta abbéli igyekezetében, hogy a szultán Szapolyai Jánost támogassa I. Ferdinánd ellenében, ebbéli szolgálataiért Magyarország kormányzója lett, majd kisvártatva átpártolt Ferdinánd oldalára, megostromolta Esztergomot, megölette a váradi püspököt, Czibak Imrét és meggyaláztatta holttestét, az Árthándy testvéreket, Balázst és Pált mindenféle törvényes eljárás mellőzésével lefejeztette.

»Megyek Magyarországba és a gőgös magyar fejeket leütöm a nyakukról. János király mindig félt tőlük, de én megmondtam neki, hogy keserű orvossághoz nyúlok, ha az édesnek nincsen foganatja; megyek végrehajtani fenyegetésemet; aki uralkodni akar, az ne féljen a vérontástól« – jelentette ki Magyarhonba indulván, Junisz bég pedig így beszélt róla: »A szajhaszülötte Grittinél cudarabb és gonoszabb ember nincs a világon; ő se nem török, se nem keresztény; végtelenül sajnálom, hogy még nem akadt magyar, aki a gazembert megölte volna.«

Hiába no, az európai civilizációról mit sem tudó törökök

teljes pontossággal fogalmazták meg az európai civilizáció kellős közepéből érkezett Gritti jellemét.

Végül aztán szerencsére akadt egy »barbár«, az európai civilizációt hírből sem ismerő magyar, nevezetesen Majláth István vajda, aki lefejeztette Meggyes várában ezt a hibátlan európéert, aki annak idején megpróbált civilizálni bennünket. Ugyanezzel próbálkozott nem sokkal később Castaldo generális is, amikor Martinuzzi (Fráter) Györgyöt az alvinci kastélyban meggyilkoltatta pusztán azért, mert a bíboros nem volt hajlandó a Lippa várában foglyul ejtett török katonákat brutálisan legyilkoltatni mind egy szálig. Castaldo zsoldosai brutálisan meggyilkolták a magyar főpapot, majd levágták a fülét és elküldték Ferdinánd királynak, az európai civilizáció nagyobb dicsőségére.

Mi, barbár magyarok pedig még mindig nem értettük eléggé, mi fán is terem az európai civilizáció.

Éppen ezért folyamatosan magyarázta nekünk mibenlétét a fényességes Nyugat. Ezt tették például az aradi várudvaron is, amikor tizenhárom magyar honvédtábornokot végeztek ki, s még Batthyány Lajost is Pesten, az első független magyar kormány fejét.”

***

Az európai civilizáció nagy pillanatai (1. rész)

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tetszik. És te nem tartozol a magyarokhoz, Zsoli?

"Éppen ezért folyamatosan magyarázta nekünk mibenlétét a fényességes Nyugat."
Kedves Zsolt, Európa három régiójából azért még mindig ez a legkisebb szívás. Mi meg nem vagyunk negyedik régió.
Magyarázta nekünk vagy 40 évig a fényességes ortodoxia is a mibenlétét a Szovjetúnió formájában, nem volt jó. Erdélyben meg éppen száz éve magyarázza nekünk a fényességes ortodoxia, hogy magyarok csak másodrendű állampolgárok lehetnek.
Az iszlám meg 150 évig magyarázta a magyarok csontjainak, hogy gyaurok.
Jelenleg a Nyugat teljesítménye valóban lesújtó. Volt már ilyen, 100 éves háború, harmincéves háború, két világháború, Trianon meg minden. De azért nem szeretnék sem ortodoxiát, sem iszlámot.

Ezzel szemben Bölcs Leó, bizánci császár:
"A magyarok a munkát, a fáradtságot, az égető meleget, fagyot, a hideget, minden nélkülözést tűrnek. Szabadságkedvelők és pompakedvelők."

Megint abba a hibába estél, hogy körülnéztél, és a momentumos happeningen lézengőket, meg a liberális buborékodban lakozókat azonosítottad a magyarokkal. Ők, bár magyarul beszélnek, és igaz hibásan, de írnak is, nem magyarok.

Zsibek Zsoltival szemben Ibn Ruszta arab lexikografus és földrajzíró:

"A magyarok turk fajtájúak és vezérük húszezer lovassal vonul harcba... A magyarok országa bővelkedik fákban és vizekben. Sok szántóföldjük van...
Ezek a magyarok szemrevaló és szép külsejű emberek, nagy testűek, vagyonosak és szembetűnően gazdagok, amit kereskedelmüknek köszönhetnek.
Ruhájuk selyembrokátból való. Fegyvereik ezüsttel és arannyal vannak kiverve és gyönggyel berakottak."

A változásnak nem mutatta jelét:

„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” (John F. Kennedy, 1960)

Mit láttál akkor? Megint semmit?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés