Sajnos újra van okunk aggódni a szabad kultúráért

2023. március 27. 15:10

Karácsony Gergely
Facebook
Budapest eddig erején felül segítette a független alkotóközösséget.

„A kultúra nemzeti alap. Ma a színházi világnapon Budapesten egyszerre van okunk az ünneplésre és okunk a szomorúságra is. Büszke vagyok városunk egyedülálló, páratlanul gazdag színházi életére.

Örülök, hogy Budapesten a legnehezebb időszakban is estéről estére felmegy a függöny és minden nap sok ezer ember csodálhatja a színházi alkotók tehetségét. Hogy mekkora közösségformáló ereje és hatása van életünkre a színháznak, azt mi sem mutatja meg jobban, mint a mögöttünk álló hétvége két különleges jubileuma. Presser Gábor ötvenéves vígszínházi tagságát ünnepelték kollégái, pályatársai és a színház közönsége a Szent István körúton, miközben néhány villamosmegállóval odébb, az Erzsébet körúton a Madách Színházban is színháztörténetet írtak: a Macskák negyvenéves születésnapi előadását rendezték meg, ami már jó ideje tartja a leghosszabban repertoáron lévő magyarországi előadás rekordját.

Sajnos azonban újra van okunk aggódni a szabad kultúráért. A három éve kötött, a budapesti színházak finanszírozását biztosító alku szellemével szembe menve a kormány önkényesen negyven százalékkal csökkentette a független társulatok támogatására fordítható keretet. Ez a lépés a társulatokat lehetetleníti el és a magyar színházi élet művészi fejlődését is visszaveti.

Budapest eddig erején felül segítette a független alkotóközösséget, ám a válság és a kormányzati elvonások miatt erre idén nem maradt mozgástere. Éppen ezért egyeztetést kezdeményezek a kormánnyal annak érdekében, hogy vonják vissza ezt a döntést, és dolgozzunk együtt Budapest szabad és sokszínű színházi életének védelmében.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Állítólag az ökotárs kap brüsszeli pénzt és ő osztja szét.
Gelgely kérjen onnan, tőlük:-)

Azért van ebben bukta lehetősége is, mert pl a zuglói mintaház eu-s pénzből sem akkor és úgy épül meg, mint ahogy tervezték.

Huhú, lenne ám visítás:-)

Budapest köztársaság máris apanázsért fordul a kormányhoz?
Oldja meg:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés