Érvénytelen népszavazás: Berlin nem lesz hamarabb klímasemleges

2023. március 27. 7:02
Nem gyűlt össze a kellő szavazat.

A Reuters arról ír, hogy érvénytelen volt a merészebb klímavédelmi célokat kitűző berlini népszavazás – ezt a tartományi választási bizottság közölte röviddel a szavazatok feldolgozásának lezárulta előtt. Hozzátették: a voksok 98 százalékos feldolgozottsága mellett

az előterjesztés támogatói ugyan árnyalatnyival többen voltak, mint annak ellenzői, ezzel azonban a népszavazás érvényességének csak az egyik feltétele teljesült.

A másik, hogy a népszavazásra jogosult választópolgárok legkevesebb 25 százalékának kell támogatnia az előterjesztést, már nem. Hangsúlyozták: a legfrissebb adatok szerint 423 ezren támogatták 405 ezer ellenében a klímavédelmi célokat. Ugyanakkor

az érvényességhez legalább 608 ezer igen szavazat kellett volna.

A Klimaneustart (Klíma újraindítás) nevű környezetvédelmi szövetség által indítványozott referendum célja az lett volna, hogy a német főváros törvénymódosítással vállaljon kötelezettséget arra, hogy az országosan kitűzött 2045 helyett 2030-ig érje el a klímasemlegességet.

Emlékeztettek, hogy Németország korábban arra vállalt kötelezettséget, hogy 2045-re megteremti a klímasemlegességet, ami azt jelenti, hogy az ország üvegházhatásúgáz kibocsátása nem haladja meg azt a mértéket, amelyet a természetes, illetve más szénelnyelők kezelni tudnának. Ehhez az 1990-es szinthez képest 95 százalékkal kell csökkenteni az autók, repülőgépek, fűtési rendszerek, erőművek, illetve ipari termelők károsanyag-kibocsátását.

A nyitóképen: német klímatüntetők akcióban (fotó: Letzte Generation Facebook)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Berlin nem lesz klímax semleges? Kár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés