A világ átrendeződése megindult – Földi László a Mandinernek

2023. március 26. 18:44

A XXI. századi politika félelmetesen felgyorsult, és trágárrá vált, Oroszország sok szempontból gyengült, a NATO az Egyesült Államok érdekeiről szól. Oroszország és Kína részéről igény mutatkozik arra, hogy többpólusú rendszert alakítsanak ki. A Mandiner Stratéga vendége Földi László titkosszolgálati szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány elnöke volt. Szöveges összefoglaló.

2023. március 26. 18:44
null
Pócza István
Pócza István

Moszkvából nézve itt volt az ideje egy többpólósú rendszer kiépítésének

Az amerikai hegemónia, abban a formában, ahogyan az elmúlt hetven évben dominált, úgy tűnik, a jelenben már nem tud tovább működni – kezdte a beszélgetést Földi László. Szerinte az Egyesült Államok potenciális konkurenciaként tekintett Európára, de az orosz-ukrán háború lehetővé tette, hogy az európai és az orosz érdek távolodjon.

„Oroszország nehéz helyzetben van, ezt Kína ki fogja használni.”

Kína elsősorban azokat az alkupozíciókat igyekszik kihasználni, amelyek arról szólnak, hogy Oroszország milyen energiaforrásokat ad el, mennyi pénzért, milyen módon és milyen feltételekkel, illetve, hogy milyen a távol-keleti befolyása – fűzte hozzá Földi László. A szakértő szeirnt nem várható olyan összeborulás, amely azt keresné, hogy milyen stratégiai elemekkel lehet sarokba szorítani az Egyesült Államokat. Mindkét szereplő részéről érezhetően igény van egy többpólósú rendszer kiépítésére, jelenleg azonban még nem lehet az Egyesült Államokat meghátrálásra kényszeríteni.

A NATO az Egyesült Államok érdekeiről szól

A NATO szövetségi rendszere az Egyesült Államok érdekeiről szól, és a többiek vagy alkalmazkodnak, vagy nem – folytatta a beszélgetést a titkosszolgálati szakértő. Hozzátette: azok a szövetségi rendszerek, amelyekben az Egyesült Államok részt vesz, kényszerszövetségek, mivel a szuperhatalom nem igazán törődik a többi tag érdekeivel.

„A 21. században a politika trágárrá vált”

Régen a diplomáciának az volt a lényege, hogy tiszteljük az ellenfelet, a politikai elit is tisztelte a közvéleményt. Manapság őszinteségnek álcázva a „képünkbe tolják” mondandójukat, nem a mi érdekünkben dolgoznak – véli Földi László. Elmondása szerint teljesen egyértelmű, hogy a gazdasági és politikai elit - ahogy ez nagy gazdasági fórumokon is többször elhangzott - egy centralizált világkormányt képzel el.

Ijesztően felgyorsultak a folyamatok, amelyet a történelem nem fog megbocsájtani, mivel a különböző ideáknak, filozófiáknak, koncepcióknak ki kell forrniuk, és azután lehet lépésről lépésre haladni – hangsúlyozta Földi László.

A NATO mint vesztes?

A történelemben mindig volt egy győztes és egy vesztes, de most a jelenlegi helyzetben ki a győztes? – tette fel a kérdést Földi László.

„Ha a NATO győztes fél, akkor miért van az, hogy a NATO-ban lévő nemzetek rosszabbul élnek?”

Az Egyesült Államokat szokták felhozni példaként mint a háború eddigi győztesét, ezt Földi László egészen másképpen látja: „Az Egyesült Államok nagy bajban van, és az a reakció, amikor bajban vagyunk, a túldimenzionálás, túlpörgés látható most az Egyesült Államokon is”. Ha az Egyesült Államok nem lenne problémás helyzetben, nem lenne ez az agresszív hozzáállás a folyamatokhoz – tette hozzá.

Egy dologhoz ragaszkodott mindig az amerikai hatalom: a hagyományokhoz és saját identitásának megtartásához. Jelenleg ezt elengedik egy kisebbség akaratáért – tette hozzá Földi László. Óriási probléma jele, hogy erőszakos szexuális érzékenyítés zajlik a tengerentúli iskolákban.

Az Európai Parlamentről és a visegrádi négyekről

„Amikor bekerül valaki az Európai Parlamentbe, mintha elmenne az esze” – mondta Földi László, majd folytatta: „amivel kampányolt, nem egészen azt szavazza meg a későbbiek során”, nyilván valamilyen befolyásolás hatására. Szerinte az Európai Parlament két dologban tud megegyezni: a birodalmi igényekben, illetve, hogy mennyire határolódnak el Magyarországtól.

„Lengyelek dominanciára törnek, de ezt rosszul csinálják”,

mert természetes a dominanciájuk lenne, ha a térség országaiban gondolkodnának – véli Földi László. Folytatva gondolatát arra mutatott rá, hogy Magyarország nem megkerülhető játékos Közép-Európában, mivel jelenleg nekünk vannak ötleteink. Szerinte a visegrádi négyek akkor működne jól, ha Magyarország kitalálja a politikai lépéseket, és ezt egy politikai erőtér – Lengyelország – továbbviszi és az élére áll.

Gondolatait zárva kitért az európai parlamenti választásokra:

„Európában az emberek el fognak fordulni ettől a választástól, bosszúból”,

mert úgy vélik: „Tönkretettétek az életemet, hiszen rosszabbul élünk, és ilyenkor az emberek első gondolata, ha politikai frusztrációjuk van, nem mennek szavazni”. Szerinte általában olyan politikai erőknek hasznos ez, akik ezt meg tudják lovagolni. Az embereknek el kell menniük, és nem szabad meghátrálniuk a szavazástól – tanácsolta Földi László.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

Fotó: Mátrai Dávid

Kapcsolódó cikkek

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. március 28. 17:15
"Szerinte a visegrádi négyek akkor működne jól, ha Magyarország kitalálja a politikai lépéseket, és ezt egy politikai erőtér – Lengyelország – továbbviszi és az élére áll." Pontosan. Mi vagyunk az ész, ők meg az erő. Ami ész nélkül megy a falnak, és csak betörik a feje nélkülünk. Mi pedig erőtlenek vagyunk nélkülük. Egymást egészítjük ki. Együtt érhetnénk el bármit. Csak bízniuk kellene bennünk. Hogy tudjuk mit csinálunk, akkor is ha ők még nem látják és nem értik. Hogy egyet akarunk, de csak mi tudjuk a módját. Ezer éve csak egymásban bízhatunk, ami nem csalt meg és nem árult el soha. Ez az egyetlen biztos pont a világban. A hűség és becsület egymáshoz és önmagunkhoz. Azt árulnák el, ha most nem bíznának és hinnének benne, hanem helyette szirénhangokra hallgatnának, melyekben csalódni fognak. Ez a barátságunk próbája. Mi megyünk, amerre mennünk kell. Ők pedig követnek vagy cserben hagynak.
istvánkeve
2023. március 27. 12:38
Eltátott szájjal bámuljuk, hogy a történelemnek nincs vége!
Almassy
2023. március 26. 22:02
4. generációs hadművelet: - propaganda - befolyásszerzés - gazdasági bénítás --- Ki az ellenség és ki a szövetséges? Ezt a kérdést csak egy erős, szuverén nemzet képes megválaszolni.
amaurote
2023. március 26. 21:38
elképesztő hogy ezek a hatalmas emberek megmondják a világ hatalmas történéseit! XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik