A világ átrendeződése megindult – Földi László a Mandinernek

2023. március 26. 18:44
A XXI. századi politika félelmetesen felgyorsult, és trágárrá vált, Oroszország sok szempontból gyengült, a NATO az Egyesült Államok érdekeiről szól. Oroszország és Kína részéről igény mutatkozik arra, hogy többpólusú rendszert alakítsanak ki. A Mandiner Stratéga vendége Földi László titkosszolgálati szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány elnöke volt. Szöveges összefoglaló.

Moszkvából nézve itt volt az ideje egy többpólósú rendszer kiépítésének

Az amerikai hegemónia, abban a formában, ahogyan az elmúlt hetven évben dominált, úgy tűnik, a jelenben már nem tud tovább működni – kezdte a beszélgetést Földi László. Szerinte az Egyesült Államok potenciális konkurenciaként tekintett Európára, de az orosz-ukrán háború lehetővé tette, hogy az európai és az orosz érdek távolodjon.

„Oroszország nehéz helyzetben van, ezt Kína ki fogja használni.”

Kína elsősorban azokat az alkupozíciókat igyekszik kihasználni, amelyek arról szólnak, hogy Oroszország milyen energiaforrásokat ad el, mennyi pénzért, milyen módon és milyen feltételekkel, illetve, hogy milyen a távol-keleti befolyása – fűzte hozzá Földi László. A szakértő szeirnt nem várható olyan összeborulás, amely azt keresné, hogy milyen stratégiai elemekkel lehet sarokba szorítani az Egyesült Államokat. Mindkét szereplő részéről érezhetően igény van egy többpólósú rendszer kiépítésére, jelenleg azonban még nem lehet az Egyesült Államokat meghátrálásra kényszeríteni.

A NATO az Egyesült Államok érdekeiről szól

A NATO szövetségi rendszere az Egyesült Államok érdekeiről szól, és a többiek vagy alkalmazkodnak, vagy nem – folytatta a beszélgetést a titkosszolgálati szakértő. Hozzátette: azok a szövetségi rendszerek, amelyekben az Egyesült Államok részt vesz, kényszerszövetségek, mivel a szuperhatalom nem igazán törődik a többi tag érdekeivel.

„A 21. században a politika trágárrá vált”

Régen a diplomáciának az volt a lényege, hogy tiszteljük az ellenfelet, a politikai elit is tisztelte a közvéleményt. Manapság őszinteségnek álcázva a „képünkbe tolják” mondandójukat, nem a mi érdekünkben dolgoznak – véli Földi László. Elmondása szerint teljesen egyértelmű, hogy a gazdasági és politikai elit - ahogy ez nagy gazdasági fórumokon is többször elhangzott - egy centralizált világkormányt képzel el.

Ijesztően felgyorsultak a folyamatok, amelyet a történelem nem fog megbocsájtani, mivel a különböző ideáknak, filozófiáknak, koncepcióknak ki kell forrniuk, és azután lehet lépésről lépésre haladni – hangsúlyozta Földi László.

A NATO mint vesztes?

A történelemben mindig volt egy győztes és egy vesztes, de most a jelenlegi helyzetben ki a győztes? – tette fel a kérdést Földi László.

„Ha a NATO győztes fél, akkor miért van az, hogy a NATO-ban lévő nemzetek rosszabbul élnek?”

Az Egyesült Államokat szokták felhozni példaként mint a háború eddigi győztesét, ezt Földi László egészen másképpen látja: „Az Egyesült Államok nagy bajban van, és az a reakció, amikor bajban vagyunk, a túldimenzionálás, túlpörgés látható most az Egyesült Államokon is”. Ha az Egyesült Államok nem lenne problémás helyzetben, nem lenne ez az agresszív hozzáállás a folyamatokhoz – tette hozzá.

Egy dologhoz ragaszkodott mindig az amerikai hatalom: a hagyományokhoz és saját identitásának megtartásához. Jelenleg ezt elengedik egy kisebbség akaratáért – tette hozzá Földi László. Óriási probléma jele, hogy erőszakos szexuális érzékenyítés zajlik a tengerentúli iskolákban.

Az Európai Parlamentről és a visegrádi négyekről

„Amikor bekerül valaki az Európai Parlamentbe, mintha elmenne az esze” – mondta Földi László, majd folytatta: „amivel kampányolt, nem egészen azt szavazza meg a későbbiek során”, nyilván valamilyen befolyásolás hatására. Szerinte az Európai Parlament két dologban tud megegyezni: a birodalmi igényekben, illetve, hogy mennyire határolódnak el Magyarországtól.

„Lengyelek dominanciára törnek, de ezt rosszul csinálják”,

mert természetes a dominanciájuk lenne, ha a térség országaiban gondolkodnának – véli Földi László. Folytatva gondolatát arra mutatott rá, hogy Magyarország nem megkerülhető játékos Közép-Európában, mivel jelenleg nekünk vannak ötleteink. Szerinte a visegrádi négyek akkor működne jól, ha Magyarország kitalálja a politikai lépéseket, és ezt egy politikai erőtér – Lengyelország – továbbviszi és az élére áll.

Gondolatait zárva kitért az európai parlamenti választásokra:

„Európában az emberek el fognak fordulni ettől a választástól, bosszúból”,

mert úgy vélik: „Tönkretettétek az életemet, hiszen rosszabbul élünk, és ilyenkor az emberek első gondolata, ha politikai frusztrációjuk van, nem mennek szavazni”. Szerinte általában olyan politikai erőknek hasznos ez, akik ezt meg tudják lovagolni. Az embereknek el kell menniük, és nem szabad meghátrálniuk a szavazástól – tanácsolta Földi László.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„A 21. században a politika trágárrá vált”

Természetesen. Lásd: A zsidó közönségességről.
On Jewish Vulgarity
https://www.unz.com/article/on..
Unz Review, January 16, 2023, Andrew Joyce, Ph.D.

Bertold Brecht jut az eszembe - Das leben Hitlers: Reichstagsbrand und der Prozess - , valaki állítsa már meg a mai gyilkosokat, élükön a globális tőkével, a bankárokkal, az amerikaiakkal, angolokkal, németekkel, olaszokkal, lengyelekkel.....de az oroszokkal is.
A fentiek naponta gyilkolnak meg ezrével ártatlan fiatalokat, gyermekeket, időseket. Hol vannak a gondolkodó értelmiségiek, oldalaktól függetlenül, a megvásárolhatatlanok, az emberi életeket még értéknek tekintő írók, költők, a zsoldos létet elutasító EMBEREK?

Már többször említettem, hogy ne süllyedjetek le Tommaso és a többi primitív DK-s nyugger szellemi színvonalára, ezek nem partnerek.......

Vannak helyzetek, amikor két fél egy közös érdek mentén félreteszi az ellentéteket. Ilyen lehet most az orosz-kínai viszony, ahol most fecseg a felszín, hallgat a mély.

Kína Tajvan kérdését napirenden tartja, és nem csodálkoznék, ha azt elemezgetnék, mit tenne az USA, ha ezzel két frontos háborúra kényszerülne. Afganisztánt azért hagyták ott pánikszerűen, mert az ukrajnai háborúra készültek. Kérdés, hogy ha az USA-nak választani kell, mit választanak, Tajvant, vagy Ukrajnát? Vagy mindkettőt? Gyanítom, hogy nekik Tajvan értékesebb lenne, Ukrajnát ráhagynák az EU-ra védje, támogassa amíg tudja, azzal is csak gyengül az EU.

A BRICS országok, Afrika, nem állnak az USA mellé, talán már elegük van abból, hogy az USA mondaná meg, a világban mit szabad és mit nem, hogyan kell másoknak élni, gondolkodni. Ráadásul abnormális szempontok szerint. A nyugatot pusztán a fogyasztás színvonala miatt miatt nem tartják követendő példának.

Végül pedig talán a világban is egészségtelen lenne egy világszintű egypárt rendszer, amit ráadásul az USA erővel hozna létre. Kell, hogy másik pólus is, és nem csak egy, létrejöjjön.

Látom, nem nézel hollywoodi filmeket. Nem veszítesz sokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés