Az állam megoldja

2023. március 25. 15:14

Tarnay Kristóf Ábel
HVG
Ne adókból, közpénzből finanszírozzák az MTVA-t, a fociklubokat, a stadionépítéseket, és a propagandát! Költsenek erre „a potenciális fogyasztók”, a fideszesek.

„A mi nyugati világunkban ott válik el a jó és a rossz, hogy bővíteni, tágítani akarom a világot, vagy szűkíteni, korlátozni – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter még februárban a Kultúra.hu-nak, és sietve igyekezett hangsúlyozni: ő szilárdan hisz a bővítésben és a tágításban. Lehet, hogy ez így van, de akkor erről még a saját környezetét sem sikerült meggyőznie, Demeter Szilárd a minap ezt bizonyította.

A Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, miután a bolognai standjukon a Meseország mindenkié észt fordításával találkozott, feloszlatta az arra állami forrást megítélő kuratóriumukat. És közölte, vége annak, hogy a kiadók döntik el, mely könyveket szeretnék a segítségükkel külföldön is népszerűsíteni. »Ezután előzetesen bekérjük a kiadványok listáját alkotmányossági vizsgálatra« – fogalmazott a Mandinernek. Demeter »a maga részéről« továbbra sem szeretne cenzúrát, de apaként mindennél fontosabbnak tartja a gyermekek védelmét.

Ez utóbbiért azzal is sokat tehetne, ha elérné, hogy ne keserítsék meg a bármilyen kisebbséghez tartozó fiatalok életét, többek közt társadalmi normává emelt kirekesztéssel. Az »alkotmányossági vizsgálat« pedig jól tükrözi a rendszer lényegét. Ezt az alkotmányt ugyanis ők írták. Ők tették bele a Kaleta-botrányt eltérítve, hogy például meg kell védeni a gyerekek születéskori nemét. Most pedig erre a saját kezűleg rajzolt keretre mutogatnak, amely alapján meghatározzák, melyik mű kaphasson segítséget közpénzen.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés