Nigériai szenátort ítéltek el szervkereskedelem miatt az Egyesült Királyságban

2023. március 24. 10:44
A szenátor és felesége segített egy férfinak Angliába jutni, munkát és pénzt ajánlottak neki, de arról nem szóltak, hogy cserébe a veséjét szeretnék.

Az Egyesült Királyság Old Bailey Bírósága szervkivételi összeesküvésben bűnösnek találta Ike Ekweremadu nigériai szenátort csütörtökön, derül ki a CNN cikkéből. A férfi feleségét és a velük együttműködő orvost is bűnösnek találták, mivel a szenátor 25 éves lánya számára próbálták illegálisan veséhez jutni.

Közösen segítettek egy utcai kereskedőnek az Egyesült Királyságba utazni, munkát és pénzt ajánlottak neki,

arról viszont nem tájékoztatatták, hogy az egyik veséjével kell fizetnie érte.

Miután az egészségügyi szakembereknek gyanússá váltak az adományozás körülményei, lemondták a műtétet. A becsapott férfi ezt követően három napig az utcán kényszerült aludni, majd 2022. május 5-én a Staines-i Rendőrkapitányság illetékeseihez fordult.

Joanne Jakymec koronaügyész szerint „az elítélt vádlottak teljesen figyelmen kívül hagyták az áldozat jóllétét és egészségét, és jelentős befolyásukat mindvégig magas fokú kontrollra használták, miközben a sértett csak korlátozottan értette, mi folyik itt valójában.”

Esther Richardson, modern rabszolgaság és kizsákmányolással foglalkozó nyomozófelügyelő szerint az áldozat példamutató bátorságról tett tanúságot, amikor felszólalt a elkövetők ellen. A felügyelő szerint ez az eset mérföldkő lehet a hasonló esetek felkutatásában.

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés