Financial Times: Magyarország tárgyalásokat kezdett Franciaországgal a paksi atomerőmű kapcsán

2023. március 24. 8:17
Franciák segíthetnek be a hazai nukleáris programba.

Magyarország tárgyalásokat kezdett Franciaországgal a nukleáris programjában betöltött szerepének növeléséről, ami végül oda vezethet, hogy az egyetlen atomerőművében Oroszország helyébe léphet – írta meg a Financial Times. Mint közölték, ez „jelentős fordulatot jelentene Orbán Viktor miniszterelnök Moszkva-barát álláspontjában”.

A Framatome, a francia állami tulajdonban lévő atomreaktorgyártó cég most a Roszatom alvállalkozója Magyarországon, és a német Siemensszel együtt az erőmű vezérlőrendszerének szállítására kapott megbízást. Minderről Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be: „Tovább növeljük a Framatome szerepét a paksi beruházásoknál” – mondta Szijjártó a múlt héten, miután ellátogatott a franciaországi Flamanville-be, ahol a Framatome atomerőművet épít. Megjegyezték,

a múlt heti párizsi vacsorán Orbán és Macron között, a paksi projekt is felmerült.

Miközben Magyarország és Franciaország megakadályozta más uniós tagállamok azon törekvéseit, hogy közvetlenül szankcionálják a Roszatomot, a blokkra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy módot találjon a vállalat jövőbeli üzleti tevékenységének korlátozására, és alternatívákat azon országok számára, amelyek erőműveik kiszolgálásában a vállalatra támaszkodnak – írta a Financial Times.

Egy francia tisztségviselő szerint mindkét fél nyitott arra, hogy szorosabban együttműködjön az atomenergia területén, de nem volt világos, hogy ez a paksi bővítési projektre vagy egy másikra vonatkozik-e. „Egyelőre nem tudjuk, hogy van-e mód arra, hogy Franciaország nagyobb részt kapjon a paksi munkából” – tette hozzá.

***

Lenyomta a magyar energia árát Paks!

Az atomenergia számos előnnyel jár békeidőben is, de a mostani, háború és szankciók miatti energiaár-inflációs időszakban különösen értékes szerepet játszott Magyarország esetében is.

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem erről van szó. Szerintem a németeket próbáljuk lecserélni, mert a Siemens baszakszik az irányítási rendszer elemeinek leszállításával.

Nem a Siemens, hanem a német kormány. A zöldek hatására nem adta meg az engedélyt a Siemensnek a mi blokkunkhoz, ugyanakkor a franciáknak engedélyezte.....

Amikor Pakson gond volt, Megyó hívta is a franciákat. Sajnos ők nem boldogultak az orosz technológiával, mégiscsak az oroszokat kellett hívni.

Köszi, ennyire részletesen nem emlékeztem rá. De a franciákat hívták javítani.

Én úgy tudom, hogy a Siemens a franciáknak is gyárt valamit és azt a német kormány engedélyezte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés