Tini fiúkból nem lehet profi női atléta az új szabályozás szerint

2023. március 24. 7:31
Bekeményített a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, kitiltották azokat a transznőket, akik fiúként mentek át a serdülőkoron a nemzetközi atlétikai versenyekről.

Az atlétikai világszervezet megtiltotta a transznemű nőknek, hogy a nemzetközi versenyeken női kategóriában versenyezzenek – hozta le a BBC a hírt, holott „csak” annyi történt, hogy

március 31-től nem engedik, hogy olyan transznemű atléták, akik átmentek a férfi pubertáson, női világranglista-versenyeken induljanak.

A korábbi szabályok szerint a World Athletics előírta a transznemű nők számára, hogy a vérükben lévő tesztoszteron mennyiségét maximum 5nmol/L-re csökkentsék, és 12 hónapon keresztül folyamatosan e küszöbérték alatt maradjanak, mielőtt a női kategóriában versenyezhetnek.

A világszervezet elnöke megjegyezte, hogy a döntésüket a női kategória védelmének a nevében hozták meg. Megjegyezte, hogy jelenleg nincsenek transznemű sportolók, akik nemzetközi szinten versenyeznének a sportágban.

„A döntések mindig nehezek, amikor különböző csoportok egymással ellentétes igényeiről és jogairól van szó, de továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy a női sportolókkal szembeni méltányosságot minden más megfontolás felett kell tartanunk” – mondta Lord Coe.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg kellett nézni, hogy a valódi nő sporttársai hogy kezelték. Nagyon kínosan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés