Háború a kertek alatt

2023. március 22. 7:13

Horváth Gábor
Népszava
Segíteni kell Ukrajnát és erősíteni a NATO-t, mert ezek védik Magyarországot, nem a nyalka Szalay-Bobrovniczky huszárok.

„Élet-halál harcban nincs döntetlen. Ezt Varsóban és Pozsonyban tudják, a Karmelitában még nem. Ukrajna saját magán kívül Európáért is harcol, azért, hogy az maradhasson, ami. Ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, akkor a háború előbb vagy utóbb Moldovában, vagy akár a Baltikumban és Lengyelországban fog folytatódni, egyre közelebb kerülve a határainkhoz. Vagyis minden lehetséges eszközzel segíteni kell Ukrajnát és erősíteni a NATO-t, mert ezek védik Magyarországot, nem a nyalka Szalay-Bobrovniczky huszárok.

A Nyugat még mindig óvatos, megtorlástól tart, ha az eddigieknél is hatékonyabb katonai segítséget nyújt Kijevnek. Ugyanezért nem akartak kezdetben nehézfegyvereket, nagy hatótávolságú tüzérséget, légvédelmi rendszereket, lövészpáncélosokat, harckocsikat adni az ukránoknak. Aztán fokozatosan mégis nyíltak a zsilipek – egyrészt mert az ukránok minden várakozáson felül tartották magukat és az elhúzódó, változó jellegű harchoz szükségük volt ezekre a fegyverekre, másrészt az oroszok az atomot kivéve már gyakorlatilag mindent bevetettek, amijük volt, nehéz elképzelni, miként tudnák tovább eszkalálni a háborút, hogyan tudnák megtorolni a nyugati politikát.

A napokban újabb tabu dőlt meg, Lengyelország – akárcsak korábban a harckocsik esetében – megunta a nyugati pepecselést és megkezdte használaton kívüli MiG-29-es vadászgépei átadását Ukrajnának. A példát azonnal követte egy másik »visegrádi«, Szlovákia. A két országnak összesen 41 ilyen régi, szovjet gyártmányú gépe van. Ezek kisebbek, gyengébbek és korszerűtlenebbek az oroszok által használt Szuhojoknál, viszont fel lehet őket szerelni nyugati rakétákkal, amelyekkel kilőhetik a légvédelmi radarokat, illetve távolról jó eséllyel vehetik fel a harcot az ellenséges gépekkel. Ami a legfontosabb: a MiG-eket az ukrán pilóták máris tudják használni. Ukrajnának a háború kezdetekor nagyjából 120 bevethető harci repülőgépe volt, azóta a becslések szerint elveszítette ezek felét. Az is nagy segítség, ha most néhány tucat üzemképes vadászgépet kap, még ha ez nem is lesz döntő hatással a hadműveletek menetére.”

***

A békéhez erő kell - Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Mandinernek

***

Nyitókép forrása: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így? Ukrajna ellen kik védenének meg? Ukrajna máris bitorol magyar területeket.

A NATO erősödése az USA világuralmi törekvéseit szolgálja. Ennek érdekében Ukrajna feláldozásával leválasztották egymástól Oroszországot és Európát. Ukrajna, ha hídként szerepelt volna a kettő között, ma nem lenne lerombolva, lakosságának egy része nem menekült volna el. De ők az USA szolgálatát választották.

Én is ezt látom valószínűnek. Gyanítom, hogy minden orosz ellenesség mellett nem ők választották ezt a kiemelt szerepet, valamivel rávették, rákényszerítették őket. Lehet, hogy a szmolenszki tragédiáig kéne visszamenni, ha meg akarnánk érteni.

A második világháborúban lengyelek harcoltak a szövetségesek oldalán, de ez semmilyen érdekérvényesítést nem eredményezett számukra. A szovjetek közelről nézték végig, ahogyan a németek vérbe fojtják a varsói felkelést. Most az EU továbbra is szankcionálja őket, pedig eléggé kiveszik részüket a háborúból. Ha az USA mondaná, akkor az EU vezetés leszállna róluk, de nem mondja.

Nem gondolom, hogy az USA végstádiumban van, a titkosszolgálati eszközök pedig sok mindent megoldanak.

"Ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, akkor a háború előbb vagy utóbb Moldovában, vagy akár a Baltikumban és Lengyelországban fog folytatódni, egyre közelebb kerülve a határainkhoz. "
Oroszország gyenge, az ukrán háború megmutatta. egyedül atombombában versenyképes, de ennek a bevetése csak Oroszország létének a veszélyeztetése esetén jön szóba. (L. orosz doktrina)
Az más kérdés, hogy egyesek már Oroszországot fel akarják kisebb államokra osztani, mert akkor borítékolható a nukleáris háború, London, Varsó, Berlin, New York kezdéssel.A vége a teljes bolygó.
Kizárt dolog, hogy Oroszország a NATO országokat megtámadja, minden ilyen írás háborús uszítás.
A NATO felé teljesítjük a haderőre vonatkozó kötelezettségünket, többre nincs szükség.

A Népszava még él?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés