A füstölgő puskacső

2023. március 22. 15:06

Stier Gábor
Demokrata
Tisztulni látszik a kép az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán.

„Tisztulni látszik a kép az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán. Az ügy mögött súlyos gazdasági és geopolitikai érdekek állnak, az elkövetők kilétét pedig már az óriási dezinformációs kampány sem tudja elrejteni.

A nyilvánosság szinte teljes kizárásával fogadta Joe Biden a Fehér Házban a német kancellárt. Az amerikai elnök megköszönte Olaf Scholznak, hogy Németország bátor döntéssel átfogó támogatást nyújt Ukrajnának, és elismeréssel szólt arról, hogy Berlin növeli a katonai kiadásokat. Olaf Scholz sem vitt magával újságírókat Washingtonba, a tárgyalások után pedig elmaradt a szokásos sajtótájékoztató is. Így aztán nem tudjuk, hogy a nagyrészt négyszemközti találkozón miről is egyeztetett a két politikus. Azt azért valószínűsíthetjük, hogy jóval többről, mint ami a nyilvánosság számára kiderült. A lehetséges témák közül kizárhatjuk Ukrajnát, hiszen Berlin már szállít nehézfegyverzetet, a Kína elleni esetleges szankciókról vagy az Európa számára elfogadhatatlanul protekcionista amerikai úgynevezett inflációcsökkentési törvényről pedig biztosan beszéltek volna a nyilvánosság előtt. De akkor miért rendelte hirtelen a Fehér Házba a német kancellárt Joe Biden? Néhány nap múlva kiderült. Nem sokkal a washingtoni vizit után ugyanis az amerikai, a brit és a német sajtó egyszerre szellőztette meg az Északi Áramlat ellen még tavaly szeptemberben elkövetett diverzió új verzióját.

Már-már feledésbe merült a robbantás, amikor február elején a Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh előállt a maga verziójával, miszerint az amerikai haditengerészet búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt norvég közreműködéssel C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amelyeket később felrobbantottak, a műveletről szóló döntést pedig az akció elleplezésének módjáról hónapokig tartó vita után még a háború előtt maga Joe Biden elnök hozta meg.

Hiába próbálta Hersh tényfeltárását elhallgatni, majd lejáratni a nyugati fősodorbéli média, a leleplezés kínos helyzetbe hozta az Egyesült Államokat és a továbbra is hallgató német kormányt. Aztán egy hónap késéssel a sejtelmes Biden–Scholz-tárgyalás után egy egyeztetett figyelemelterelő médiakampány keretében megérkezett a válasz Hersh írására. A The New York Times névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy egy ukránbarát csoport a felelős a gázvezeték felrobbantásáért. A lap arra is kitért, hogy bár bizonyíték nincs rá, az újonnan gyűjtött hírszerzési adatok arra utalnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei voltak a tettesek. A csoport tagjait azonban nem leplezték le, ahogyan azt sem, hogy ki irányította vagy fizette a műveletet. A Die Zeit ehhez még hozzáteszi, hogy a német nyomozók szerint hat ember követte el a szabotázsakciót egy Lengyelországban bérelt jachton, amely két ukrán férfi tulajdonában volt. A hajót állítólag hamis útlevelekkel bérelték, és úgy adták vissza a tulajdonosainak, hogy a kabinban ott maradtak a robbanószer nyomai. A kijevi vezetés közben tagadja, hogy köze volna az akcióhoz.”

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hiszem el, hogy nincs a mandinál olyan aki legalább az ilyen trollokat kiebrudalná. A 444-en hogyan tudják ezt megoldani- kérdezzétek meg őket. Nem szégyen az ebben a tekintetben jobbtól tanulni....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés