Rodrigo Ballester: El a kezekkel az Erasmustól!

2023. március 22. 16:48
Az MCC műhelyvezetője szerint Magyarországot egy elméletileg fennálló veszély miatt szankcionálták.

Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője Facebookon osztott meg egy videót arról, hogy Magyarországot igazságtalanul zárják ki az Erasmus csereprogramból.

A program indulása óta több millió Európai diák tanulhatott nemzetközi egyetemeken. Mára már nem csak EU-s, de Unión kívüli országok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az Erasmussal lehetőség van Törökországban, Észak-Macedóniában és Szerbiban is tanulni, de valamilyen módon szinte a világ összes országa részt vesz a kezdeményezésben.

Az EU döntése értelmében viszont a jövő évtől a magyar egyetemek diákjainak döntő többsége nem vehet részt az eddig itthon is sikeresen működő diákcsere-progamban. Mindezt annak ellenére, hogy hazánkban eddig nem történt semmilyen rossz gazdálkodás az Erasmusos alapokkal, de még csak figyelmeztetés se történt az EU részéről.

Magyarországot egy elméletileg fennálló veszély miatt szankcionálták, miszerint a 2018-ban bevezetett közalapítványi rendszer „egyszer talán veszélyt jelenthet az uniós költségvetésre”.

A szakember szerint ez olyan igazságtalan Magyarországgal szemben, mintha egy focista már a mérkőzés elején piroslapot kapott volna. Sőt, még annál is rosszabb: „Ez olyan, mintha már a meccs keztede előtt kizárnának".

Nyitókép: Frederick Florini / AFP

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés