Die Welt: Orbán oroszbarát álláspontját gyakran félreértik

2023. március 22. 15:37
„Végső soron Orbán nem oroszbarát, egyszerűen csak »Orbán-párti«” – írta Szelényi Zsuzsanna a Die Weltben.

A német Die Welt online felületén közölte Szelényi Zsuzsanna angolról fordított véleménycikkét, amelyben a szerző arról ír: Orbán oroszbarát álláspontját gyakran félreértik.

Orbán Viktor közeledése Oroszországhoz a szerző szerint tisztán stratégiai jellegű, és célja az Ukrajnának nyújtott európai támogatás gyengítése. A miniszterelnök hajlandó kockázatot vállalni Magyarország nemzetközi színtéren elfoglalt pozíciójának megerősítése érdekében. Végső soron Orbán nem oroszbarát, egyszerűen csak „Orbán-párti” – fogalmazott.

A magyar kormányfő álláspontjának megértéséhez rövid áttekintés szükséges

Amikor Oroszország 2008-ban megtámadta Grúziát, Orbán elítélte az orosz agressziót. Az ezt követő időszakban, a gazdasági bizonytalanság hátterében érvényesült Orbán úgynevezett illiberális kísérlete, és ezzel együtt a keleti autokráciával kapcsolatos szemléletváltása. 2010-es választási győzelme után arra a következtetésre jutott, hogy a „Nyugat uralma” a világban hanyatlóban van, és úgy találta, hogy a pártosodás hátrányos lenne számára – derül ki a Die Welt cikkéből.

Orbán azt akarja, hogy Magyarország egyedül boldoguljon, és vezető szerephez jusson egy új kelet-közép-európai gazdasági térben.

Ehhez a tervhez kapcsolódott a Moszkvához való közeledés és a keleti nyitás – írta Szelényi.

Amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, Orbán Viktor választás elé került: vagy továbbra is a nyugati és a keleti érdekek közötti vékony határvonalon egyensúlyoz, vagy szolidaritást vállal Európával Ukrajna támogatásával. Szelényi Zsuzsa úgy véli, hogy Orbán az előbbit választotta, és az elmúlt évet azzal töltötte, hogy bírálta az EU szerepét a háborúban, miközben a békére szólított fel.

A magyar miniszterelnöknek eddig minden, az EU-val és Oroszországgal kapcsolatos válságban sikerült érvényesítenie az érdekeit. Orbán tisztában van vele, hogy Európa nagy árat fizet Ukrajna támogatásáért. Bízik benne, hogy az EU háború-párti támogatása alábbhagy, Donald Trumpot pedig 2024-ben újraválasztják. „Orbán erőviszonyai azt mutatják, hogy vállalja a kockázatokat, és hajlandó kockáztatni Magyarország pozícióját a nemzetközi színtéren, hogy hatalmon maradhasson” – véli a szerző.

Ezért működnek Orbán Viktor válaszai a világban felmerülő kérdésekre

Azt el kellene már fogadni, hogy Churchillek ritkán születnek, a magyar miniszterelnök pedig mélyen érti a politikai filozófia kérdéseit és válaszait. Ha nem lenne politikus, akkor is biztosan lenne filozófia az életében - nyilatkozta az Indexnek Lánczi András. A filozófus szerint a progresszív gondolkodók végtelenül leegyszerűsítettek mindent, és felépítették a tételeiket.

Nyitókép forrása: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szelényi Zsuzsanna az „Együtt 2014 mozgalom”-ban Bajnai Gordonnal dolgozott együtt.
Ez magyarázza a a sok valótlanságot, amelyet Szelényi Zsuzsanna a Die Welt jászolába tett és amelyet a Die Welt gondolkodás nélkül benyelt és felböfögött.

Marhaság. A keleti nyitás a baloldal vállalt víziója 2002 óta. Medgyessy már 2003-ban arról beszélt, hogy Magyaro. Kína hídfőállása lesz Európa felé, Gyurcsány meg 2009-ben így: "...Bajnai Gordon kormánya jól él a magyar-orosz kapcsolatok elmúlt hét évben szerzett értékes politikai örökségével. "A folyamatot még Medgyessy Péter kezdte el" - jegyezte meg elődjéről Gyurcsány, hozzátéve, hogy a következő fél évben még biztosan lesz a magyar kormánynak hivatalos magas szintű találkozója Moszkvában.

"Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - vélekedett a márciusban lemondott volt miniszterelnök. "

Orbán mérsékelten volt ezért lelkes, lényegében megörökölte Putyin Gyurcsánytól, és sokáig nem is nagyon találta vele a hangot. Ezzel szemben vannak közös platformok, és sok szempontból közösek az érdekeink, Ukrajna szempontjából pedig különösen. Mellesleg egy új hidegháború az EU-nak sem érdeke.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés