Durva nukleáris fenyegetés Putyintól a briteknek: válaszolni fogunk az ukránoknak szállított urániumos lőszerekre

2023. március 21. 17:49
Az orosz elnök arra a hírre reagált, amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.

Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában.

Az orosz elnök arra a hírre reagált,

amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közléssel kapcsolatban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy London világszerte aláássa a stratégiai stabilitást.

A brit hatóságok szegényített uránt tartalmazó lövedékeket fognak szállítani Ukrajnának, amelyek növelik a páncélozott járművek megsemmisítésének hatékonyságát, amint az Annabel Goldie védelmi miniszterhelyettesnek a Lordok Háza egyik tagjának, Raymond Jolliffe-nek a kérdésére adott írásbeli válaszából következik – adta hírül a TASZSZ.

„Amellett, hogy egy század Challenger 2 harckocsit adunk Ukrajnának, lőszert is biztosítunk,

beleértve a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszereket is.

Az ilyen lövedékek rendkívül hatékonyak a modern tankok és páncélozott járművek legyőzésében” – mondta Goldie nyilatkozatában.

A NATO főtitkára a nukleáris elrettentés fontosságát hangsúlyozta

A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban. Dél-koreai látogatásának második napján a főtitkár a többi között kitért arra, hogy a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak, és fejlesztenek.

 

Az eszkaláció esélyét vetítik előre az orosz védelmi miniszter legfrissebb nyilatkozatai is. Szergej Sojgu úgy látja, hogy egyre kevesebb lépés van hátra egy esetleges „nukleáris összecsapásig” Oroszország és a Nyugat között – számolt be a The Guardian.

Az orosz hírügynökség szerint Szergej Sojgu azt mondta, egyre közelebb kerül a világ ahhoz, hogy egy közvetlen összeütközésre kerüljön sor Oroszország és a Nyugat között. 

Frissítés

Az Egyesült Királyság megerősítette, hogy Kijevnek urániumos páncéltörő lőszereket biztosít a Challenger 2 harckocsik mellett. A szegényített urán szabványos alkatrész, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez mondta a minisztérium.

A brit hadsereg évtizedek óta szegényített uránt használ páncéltörő lövedékeiben – tette hozzá a nyilatkozatban. A britek úgy vélik, hogy Oroszország tudja ezt, de szándékosan próbál dezinformálni.

***

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV  SPUTNIK  SPUTNIK VIA AFP

Összesen 329 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

most mar tenyleg jo lenne ha a nyugat leszallna a biciklirol mert nagyon tultolta

A briteknek elment az eszük!

Washingtonnak meddig kell tolni hogy nektek is sok legyen? Mert mar joval tultoltak Berlinen ami nekik eleve messzebb van

Ezekről az "urános bombákról" valamelyik orosz honlapon olvastál??
Merthogy a szegényített uránt tartalmazó lőszer egészen másról szól.
Mondjuk az érthető, hogy Putyin cár elvtárs szívja a fogát, mert ezekkel a speciális löszerekkel lekvárrá lőhetik az orosz tankokat.

Na, most jól felmondtad a DK szövegét. De szerencsére ti itt mindannyian, akik pártállam utódpártjának az utódjának a véleményét mondjátok sajátként, egyéniségek vagytok :)

Tankokat nem igazán, esetleg egyéb (gyengébben) páncélozott harcjárműveket.

Bizony még a tankokat is kinyírja:

"...a lövedék alkalmazásának népszerűsége abból ered, hogy jelentős romboló képessége mellett a szegényített urán igazán jó éghetőséggel rendelkezik, ezáltal kiváló páncéltörő képessége van.
Emiatt képes arra, hogy a legmodernebb kompozit acél-kevlár páncélt, valamint az urántartalmú páncélt is átfúrja. Az ennek következtében kitörő tűz teszi harcképtelenné az adott harci járművet vagy objektumot..."

Legenda.
https://militavia.blog.hu/2021..
A harcképtelenség igaz lehet, amennyiben leszedi az optikát és egyéb szerelvényeket, ezzel megvakítva a tank kezelőit, vagy szétkapja a lánctalpat.

Egyébként az igaz, hogy a szegényített urán nem sugároz, viszont Putyin a bejelentésével emeli a tétet, hogy a legkisebb taktikai urántartalmú fegyver használatának megágyazzon - mondván, az ukránok használtak ott először uránt tartalmazó fegyvereket. (az más kérdés, hogy az ugye nem termonukleáris)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés