Magyarország akarata ellenére ül össze a NATO-Ukrajna bizottság

2023. március 21. 15:29
„Ez a döntés sérti a NATO egységét, az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet, ugyanakkor nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük a főtitkár döntését” – fogalmazott Szijjártó Péter.

„Hatalmas a nyomás a kormányon az Atlanti-óceán mindkét partjáról, hogy adja fel a kárpátaljai magyar közösség védelmét, ez azonban semmilyen körülmények között nem fog megtörténni” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben. Hozzátette, a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülésének összehívása sérti a NATO egységét, Magyarország semmilyen érdemi integrációs közeledést nem fog támogatni, amíg helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség jogait Ukrajnában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós tagországok úgynevezett általános ügyekkel foglalkozó tanácsülésének szünetében elmondta,

reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt,

aki megerősítette, hogy Magyarország olyan megbízható szövetséges, amely hozzátesz a katonai szervezet erejéhez.

„Magyarország hozzátesz az európai és a transzatlanti közösség biztonságához, megbízható NATO-szövetséges. Azonban mi a NATO-ra értékközösségként is tekintünk (...) Ezért fontosnak tartjuk, hogy a NATO-hoz csak olyan országok kerülhessenek közelebb, amelyek tiszteletben tartják a nemzeti közösségek jogait” – jelentette ki.

„Ma Ukrajnában sajnos nem ez a helyzet. Persze ez a helyzet nem újkeletű, 2015 óta gyakorlatilag folyamatosan csorbítják a nemzeti közösségek, köztük a magyar nemzeti közösség jogait” – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a kormány ezért az elmúlt években folyamatosan blokkolta a NATO-Ukrajna Bizottság összehívását miniszteri szinten, így erre nem is került sor mindeddig.

Kiemelte: bár a nemzetközi térben nagy a nyomás Magyarországon, hogy adja fel a kárpátaljai magyar nemzeti közösség védelmét, a NATO-főtitkár megértést tanúsított a kérdésben, és komolyan vette ezt az aggodalmat. 

„Azonban a főtitkár azt közölte, hogy különböző okok miatt, amelyeknek részletezése nem az én tisztem,

össze fogja hívni a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülését

az április 4-én tartandó külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak, dacára annak, hogy mi azt gondoljuk, hogy ezen ülés összehívására csak egyhangú akarat esetén kerülhetne sor” – mondta.

„Ez a döntés sérti a NATO egységét, az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet, ugyanakkor nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük a főtitkár döntését” – fogalmazott Szijjártó Péter.

(MTI)

***

NATO-főtitkár: Itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a ratifikációs folyamatot

***

Nyitókép: AFP/ Anadolu Agency

Összesen 341 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Stoltenberg utókor általi megítélése nagyon rossz lesz. Ő intézi el magának. Mivel nem jelölteti magát újra, vele vitetik el a mocskot.
A NATO nem független védelmi szervezet, hanem az USA csicskája.

Akkor nincsenek szabályok? Holnap beülök a házadba, elvszem a feleséged, mert erősebb vagyok. A "véleményed meg sehol nem számít".
Tényleg ilyen világban akartnak élni a liberálisok? Ma velünk, holnap velük.

Minket piszkálnak a buzik jogai miatt, mi nem engedünk a magyar kisebbség jogai miatt. Az EU és NATO ezek után maguk söprik félre az állandóan szajkózott jogállamiságot, maguk lépnek át saját szabályaik felett. Maguk söprik félre egy, jelen esetben politikailag kisebbségben lévő tagország paragrafusokban rögzített jogait.

Ti pedig boldogan tapsikoltok, miközben fel sem fogjátok, hogy miről van szó.

16:32-nél olvasd el, neked is írhattam volna.

Neked is leírom:

Minket piszkálnak saját hatáskörünkben meghozott törvények miatt, mi viszont nem engedünk a magyar kisebbség jogai miatt. Az EU és NATO ezek után maguk söprik félre az általuk állandóan szajkózott jogállamiságot, maguk lépnek át saját szabályaik felett. Maguk söprik félre egy, jelen esetben politikailag kisebbségben lévő tagország paragrafusokban rögzített jogait, miközben nagyon oda vannak mindenféle, maguk választotta, maguk által konstruált kisebbségért.

Ti pedig boldogan tapsikoltok, miközben fel sem fogjátok, hogy miről van szó.

Na látod, mi is így gondoljuk az általatok dédelgetett kisebbségekkel kapcsolatban. És ezek után elég fals dolog velünk szemben bármilyen jogállamra hivatkozni.

Az egész történet annak a bizonyítéka, hogy felrúgták a szabályokat. Ha leírják, hogy egységes álláspont kell egy ország felvételéhez, vagy akár a vele való tárgyaláshoz, akkor abban benne van annak elismerése, hogy bármelyik tagnak jogában áll kinyilvánítani, hogy valamilyen egyéni érdek mentén nem fogadja el ezek közül valamelyiket.

Ezt követné a diplomácia, ahol a tagfelvételt ellenző tag kifogásait elismerve a belépni kívánt országot felkérik a korrekcióra. Hiszen a tagállamok érdekei élveznek prioritást. Itt viszont a NATO egészen más szerepet játszik, mint amire megalakult. Az USA érdekei mentén egyik fél oldalán belépett két külső ország háborújába, és tetszik, vagy nem, formailag, fogadatlan prókátorként hadviselő fél, de mondhatjuk, hogy agresszor lett a másik hadviselő féllel szemben.

Mivel nem egy NATO tagország érdekében kell cselekedni, teljesen jogos az az álláspont, hogy mi ebből kimaradunk.

Azért hadd jegyezzem már meg, hogy mi a törökök kedvéért hónapok óta akadályozzuk a svédek és a finnek NATO-tagságát, bezzeg a törökök nem állnak mellénk a kárpátaljai magyarok védelmének ügyében. Akkor mi szükség van a törökök fenekének nyalására?

Te barátom nem látod a nyilvánvalót. Azért csináljuk, hogy a törökök ne maradjanak egyedül. Ez egy politikai gesztus feléjük. Orbán már tavaly megmondta, hogy meg fogjuk szavazni a csatlakozást, ám azóta húzzuk-halasztjuk, amíg a törökök azt nem mondják, hogy rendben van. Nekünk tök mindegy, hogy a svédek és a finnek tagok-e. A magyar parlamentnek egy ilyen ügy egy nap és azon belül három perc lenne. A parlamenti odautazgatás is csak egy ürügy volt, időhúzás. És kitettük magunkat a megalázásnak, hiszen senki nem fogja a véleményét megváltoztatni, mert mi odamegyünk és méltatlankodunk. Aztán most a törökök a finnekre igent mondtak, a svédekre nemet, erre a finnekre mi is igent mondtunk a svédeket pedig tovább lebegtetjük. Ha ebből sem világos számodra, hogy miről van szó, akkor sajnálom.

Én is tudom, a törökök nyilván nem fognak Ukrajnának betartani a NATO-ban, mert akkor ugrana a közvetítői pozíciójuk, amely nekik a Fekete-tengeri stratégiai helyzetük miatt fontos. De akkor hol térül az meg nekünk, hogy nyitottunk egy teljesen felesleges frontot a nyugatiak felé a törökök miatt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés