Nagy hadgyakorlatot tartott a NATO a Fekete-tengeren

2023. március 20. 14:13
A nagyszabású hadgyakorlatban oroszlánrészt vállaltak a románok.

A Mandiner beszámolt róla, hogy Kína, Irán és Oroszország közös hadgyakorlatba kezdett az Ománi-öbölben.

Az USA legnagyobb ellenfelei közös hadgyakorlatozásba kezdenek

Ezt követően nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.

A román haditengerészet közleménye szerint a Sea Shield 23 fedőnevű, április 2-ig tartó közös műveletben 3400 katona,

Románia 30, Bulgária 2 hadihajója, Franciaország, Románia, az Egyesült Államok és Törökország 14 repülőgépe és helikoptere,

a román nemzetvédelmi intézmények 15 gyorsnaszádja, továbbá 57 szárazföldi katonai jármű, és tüzérségi eszköz vesz részt.

A gyakorlatra katonai búvárokat, valamint nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erőket is mozgósítottak. Szerdán a román, lengyel és moldovai tengerészgyalogosok és a román szárazföldi egységek a babadagi lőtéren tartanak éles lövészetet.

Jövő héten a polgári lakosság vízi úton történő kimenekítését gyakorolják a Dunán,

Mahmudiában, illetve a Fekete-tengeren, a konstancai katonai kikötőben. A hadgyakorlat során a Duna-deltában nyilvános bemutatót is rendeznek, amelynek forgatókönyve szerint a katonáknak egy – már partot ért – ellenséges légideszant egységet kell semlegesíteniük.

A hadgyakorlat célja

A rendszeres Sea Shield hadgyakorlatokkal Románia – a 2016-os NATO-csúcson tett javaslatának szellemében – a szövetség délkeleti szárnyának megerősítéséhez, a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételéhez járul hozzá. Az idei, eddigi legnagyobb román szervezésű haditengerészeti gyakorlatot egy év kihagyás után rendezték meg, miután tavaly – az ukrajnai háború kitörése miatt – nem tartották meg a hadgyakorlatot.

(MTI)

***

Benyomultak az orosz hadihajók a Földközi-tengerre

***

Nyitóképünk illusztráció. Az iráni hadsereg hivatalos honlapján 2022. január 21-én közzétett képen iráni, kínai, orosz haditengerészeti gyakorlat az Indiai-óceánon. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Törökország is. Az egész cím hülye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés