Szocialista támogatással épül kínai akkugyár Spanyolországban, a sajtó „zöld paradicsomról” cikkezik

2023. március 20. 14:00
Zöld gigaprojektként ír az El Mundo spanyol lap az országban épülő kínai akkumulátorgyárról.

„Extremadura, a zöld paradicsom az akkumulátorgyártáshoz” – ezzel a címmel írt egy új spanyolországi beruházásról az El Mundo. Mint hangsúlyozzák: az elektromos autók működtetését elősegítő, 2500 millió eurós beruházás 3000 munkahelyet teremt és további 12 ezer munkahely létrejöttét segíti elő.

Extremadura Spanyolország munkanélküluségtől sújtott, délnyugati autonóm területe, ahol jelenleg időtlen idők óta nem látott vízhiány van. Mint az El Mundo írja: az utóbbi években az  egyik legvonzóbb spanyol régióvá vált a beruházások számára, és egyfajta „zöld ipari forradalom” van ott kibontakozóban.

Így aztán „nem csoda” – mint az El Mundo írja –, hogy a szocialista kormány által vezetett tartományra rátalált az Envision AESC, egy kínai lítium-akkumulátorokat gyártó óriáscég, aminek világszerte számos gyára van már, ám ez lesz az első Spanyolországban. A gyár Caceres tartományban, Navalmoral de la Mata települése mellett épül fel, 100 százalékban helyi zöld energiából fog működni, és 2025-től lesz üzemképes. A beruházás közös a spanyol Acciona céggel.

Egy kétszáz hektáros területen külön zöld energiamezőt hoznak létre a gyár ellátása számára.

A gyár építésére 113 millió euró állami támogatást is kapott Extremadura, ami a gyár első üteme megépítése költségeinek 11 százalékát állja.

A beruházás – ami „Extremadutát rendkívül versenyképessé” teszi, egyben a „fenntartható fejlődés” szolgálatában áll az El Mundo szerint – jövő áprilisban indul.

Az Envision AESC a Renault-nak és a Nissannak gyárt akkumulátorokat Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

Fotó: Envision AESC 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tűpontos.

Azon külön röhögök, hogy a) Spanyolország közismerten az egyik vízben legszegényebb ország, b) a spanyol kormány közismerten az egyik legvonalasabb "éltanuló" ballib kormány...
Na most akkor kombináljuk ezt a két tényezőt, és vetítsük rá az itthoni ballib őrjöngésre...

A magyarországi ellenzéki pártelit az amerikain túl, a baloldali spanyol kormány támogatását is élvezi, különösen a Momentum és az LMP külföldi bankszámlái gyarapodnak. A pénzügyi-üzleti körökben nyílt titok, hogy e két párt alkalmas arra, hogy általuk külföldi befektetéseket, nemzetközi rendezvényeket lehet kellő ellenszolgáltatás ellenében megfúrni, a konkurensek kezébe átjátszani. Persze a DK, az MSZP, s a Jobbik is megvásárolható, de az első kettő árfolyama a magasabb.
A spanyol baloldal az országa érdekeiért dolgozik.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés