Két exszovjet katonai kultúra megmérkőzésében már csak a méret számít

2023. március 18. 17:30

Robert C. Castel
Facebook
A nyugati típusú katonai kultúra kialakítása évek, talán évtizedek feladata volna Ukrajnában.

„Az ukránok exszovjet katonai kultúráját nem csak én azonosítottam be mint talán a legsúlyosabb malomkövet az ország nyakában. (...) A kultúra ördöge abban rejlik, hogy nem lehet vonatra emelni egy villástargoncával egy texasi raktárban és leemelni Kijevben egy másik villástargoncával. Egy nyugati típusu katonai kultúra kialakítása évek, talán évtizedek feladata. Lásd az ottomán és a japán katonai reformok a 19. században.

Ebben a háborúban nemcsak két hadsereg csap össze, hanem két katonai kultúra is. Márpedig két exszovjet katonai kultúra szimetrikus megmérkőtésében már csak a méret az ami számít.”

Nyitókép: Alexander Nemenov / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szovjet kultúra pedig ez:
„1942 októberére már 193 NKVD feltartóztató különítmény működött az összes fronton. Grigoríj Falkovszkíj, egykori vöröskatona, emlékezett így 2008-ban barátjára, Naum Suszterre, a kurszki harcok elején, 1943 júliusában:
'A zagradotrjad a hátunk mögött állomásozott. Néhány katona csak kirohant az első vonalbeli árkaiból, amelyek éppen megsemmisültek, megpróbálván menekülni a német páncélosoktól, és felénk futottak. Barátom, Naum Suszter is közöttük volt. Egyenesen egy hadnagy felé futott, aki a zagradotjrad, a feltartóztató különítmény tagja volt. Amikor Naum csak három méterre volt tőle, a hadnagy közvetlen közelről lelőtte, egyenesen Naum homloka közepébe célozva. Azonnal meghalt. Ez a gazember a barátomat megölte.”
"Egy másik túlélője a Vörös Hadsereg Nyugati Frontjának így emlékezett: Ezek mindenkit lelőttek, akinek nem volt különleges engedélye a frontvonal elhagyására és néha még azt is lelőtték, akinek volt engedélye, de nem volt ideje azt elővenni.”
Forrás: Vadim J. Birstein: SMERSH, Stalin's Secret Weapon (Szmers, Sztálin titkos fegyvere) Biteback Publishing, 2011, 133-134.old.

Élni? Ebbe bele halni szoktak:
Krím hadszíntér: (1943) Március 2-án Lev Zaharovics Meklisz, (a legmagasabb rangú zsidó tiszt a Vörös Hadseregben) egy amatőr politikai komisszár elindította hadműveletét 250,000 katonával,”ami a hadtudományok fölött alkalmazott terror őrületes csúcsának bizonyult”. Megtiltotta azt, hogy a csapatok beássák magukat, azzal az indokkal, hogy ’a katonák támadó szelleme ne legyen aláásva ezáltal’ és kijelentette, hogy akárki, ’aki elemi önvédelmi viselkedést mutatott, pánikkeltőnek nyilváníttassék’. Ennek eredményeként az egész frontszakasza véres péppé változott.
(Simon Sebag Montefiore: Stalin, the Court of the Red Tsar (Sztálin, a vörös cár udvartartása), Phoenix, 2003, 421.old.)

Milyen? És milyen volt a japánoké, németeké, olaszoké és általában az ellenséges idegeneké?

Ezt ma hallottam:
Honnan lehet tudni, hogy az oroszok még nem győztek? Onnan, hogy a románok még nem álltak át.

Csak akkor, ha ellenséges idegennek számít, tehát országon belül.
Miért kevered a palacsintát a csintalan Pistával? Nincs talán igazad?

Két dolog Castel bejegyzésével kapcsolatban:
- azzal a lehetőséggel nem számol, hogy az ukrán csapatokat direkt amerikai vezetés alá helyezik. Az amerikai hadsereg is sok kihívással küzd, viszont a hadvezetésük egyértelműen jobb, mint az orosz. (Castel szerint is). Ez a lépés eléggé megkavarhatná a kártyákat. Kérdés persze, hogy ebben az esetben a mellőzött ukrán parancsnoki gárda nem próbálná-e megpuccsolni a kormányt.
- Az orosz katonai vezetés többször meg tudott újulni, például Von Clausewitz idején, illetve az 1930-as években is világszínvonalú volt, erről még Márai is beszámolt. Más kérdés, hogy Sztálint megijesztette a hadsereg növekvő hatalma, és lefejeztette a tisztikart, helyükre pedig párthű embereket rakott. Az eredmény közismert. Szóval nem kizárt, hogy a háború tapasztalatai Oroszországban is elindítanak egy katonai megújulást - ami, ha lesz egy újabb hidegháború, akkor nagyon rossz hír a számunkra. (annál már csak a totális orosz vereség, illetve a megerősödő Ukrajna lenne rosszabb)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés