Menetelünk a globális háború felé, és észre sem vesszük

2023. március 17. 9:10

Tóth Csaba Tibor
Mérce
Egyre kevésbé működik az, hogy a háború a globális „kint” átka. Hiszen megérkezett az ukrán „félperifériára” is.

„Persze, mondhatjuk: nálunk nincs háború. Mit foglalkozzunk ezzel éppen most, miért kívánom mindezzel elterelni a figyelmet a valódi problémákról? Az élelmiszerárak az egekben, az energiaárak továbbra is megfizethetetlenek. A gazdaság teljesítménye egyre lassul, és Magyarország egyre inkább és egyre több elemzés szerint azok közé az országok közé tartozik, amelyeket a leginkább felkészületlenül ért a válság.

Miért nem amiatt aggódom, ami már meg is történt, miért kell mindig a háborúról olvasni?

Azt hiszem, minden rossz várakozás ellenére 2022. február 24-ig az ukránok jó része is éppen így látta a helyzetet: »Igaz, hogy 2014 óta a Donyec-medencében háború dúl, de totális háborút az oroszok nem csinálnak ebből, nem kell aggódni.«

Azután mégis totális háború indult, rakéták és megszálló csapatok, és a modern háború minden borzalma rázúdult Ukrajnára. A kijevi, irpinyi, bucsai csatákat és brutális, civilek ellen elkövetett orosz háborús bűnöket úgy gondolom, már nem kell senkinek bemutatni. De mégsem gondolta senki tavaly február vége előtt, hogy ez lehetséges. Amikor az invázió elindult, még olyan amerikai tudósító is volt, aki minden kertelés nélkül megjegyezte, az a furcsa és sokkoló ebben a háborúban, hogy »hiszen ezek itt civilizált emberek, ugyanúgy néznek ki mint mi!«”

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés