Angol lap: A kommunisták megbízhatatlan adatain alapulnak a II. János Pál ellen irányuló új vádak

2023. március 17. 13:29
A kommunisták kreált ügyekkel akarták hitelteleníteni az egyházat.

A múlt hónapban Michal Gutowski oknyomozó riporter az egyik lengyel televízió csatornán arról beszélt, hogy a kommunista párt aktáiban végzett kutatása során azt állapította meg, hogy a későbbi II. János Pál pápa még krakkói érsekként (1958-78) hallgatólagosan elnézte a szexuális visszaéléseket a lengyel egyházban, és távoli vidékekre helyezett meggyanúsított papokat. 

Az ügynek, mivelhogy szentté avatott pápáról van szó, nemzetközi visszhangja lett. A 444 például azt írta„Karol Wojtyla (a pápa polgári neve) még Krakkó bíborosa volt, amikor már tudott lengyel pedofil papok ügyeiről. Ezeket a papokat aztán áthelyezte távoli egyházmegyékbe, hogy megakadályozza bármilyen botrány kitörését. Egy molesztálással vádolt papot például Bécsbe küldött, de Franz König helyi bíborosnak írt ajánlólevelében egy szóval sem említi a pap ellen felhozott vádakat.”

Nos, a krakkói érsek nem helyezhet át papokat más egyházmegyékbe, akkor sem, ha bíboros, minden püspök a saját egyházmegyéjén belül helyezhet át papokat. Más egyházmegyébe csak külön megállapodással és engedéllyel tudnak áthelyezni (inkardinálni) egy papot.

Ezekhez a vádakhoz nagyon óvatosan kell közelíteni – írja Olenka Hamilton újságíró a Catholic Herald nevű portálon.

Hamilton szerint

a kommunista párt aktáinak a megbízhatósága nagyon erősen megkérdőjelezhető,

hiszen a pártnak nemcsak az egyház eltörlése volt a célja, hanem a hiteltelenítése is. Ezért a kommunista párttal együttműködő úgynevezett „hazafias papok” sokszor terjesztettek hamis információkat az egyházon belül, ahogy a kommunista hatóságok is kreáltak nem létező ügyeket, és egyik kedvencük volt a szexuális visszaélésekkel való megvádolás. 

A tisztánlátást az is nehezíti, hogy sokszor az egyházhoz hűséges papok sem akartak muníciót adni a kommunistáknak az egyház ellen. Szent János Pál ugyanolyan jól tudta, mint bárki más, hogy

Lengyelország, mint nemzet fennmaradása a katolikus egyház fennmaradásától függ,

amely stabilizáló erő volt a nehéz évszázadok alatt.

Mint minden ember, II. János Pál sem volt tökéletes, de rengeteg jót tett, gyakran elképzelhetetlenül nehéz körülmények között. És ne felejtsük el, mennyi gyűlölet van még ma is az egyház ellen bizonyos politikai csoportok körében, akik a kommunistákhoz hasonlóan mindenáron hiteltelenné akarják tenni az egyházat, és hiteltelenné akarják tenni a hőseit – írja Hamilton. 

Az újságíró szerint az egyetlen jó dolog ezekben a mostani vádakban az, hogy egyesítették a lengyel népet, amely félretette politikai nézeteltéréseit, hogy szeretett Karol Wojtyła védelmére keljen.

Nyitókép: Jean-Calude Delmas / AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunisták/liberálisok amikor csak tehetik, rátámadnak a katolikus egyházra. Nem férnek el tőlük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés