Bukarest üdvözli, hogy Moldovában románnak nevezik a hivatalos nyelvet

2023. március 16. 21:29
A román külügyminisztérium szerint a törvény elfogadásának szimbolikus jelentősége van.

A bukaresti vezetők történelmi jelentőségű döntésnek, a történelmi igazság helyreállításának tartják a moldovai parlament csütörtökön hozott döntését, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román.

Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök pártja Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében úgy értékelte: „a történelmi és tudományos igazság elismerése a – Románia és Moldova közti határt képező – Prut folyó két partján élők kulturális és nyelvi együvé tartozását szentesíti”. Leszögezte:

Románia feltétel nélkül segíti Moldova európai közeledését,

az általa vezetett kormány pedig támogatja a szomszédos ország szuverenitását, stabilitását és területi integritását.

Koalíciós partnere, a kormányfői tisztség júniusi átvételére készülő Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök történelmi fordulatnak, az „orosz fenyegetés előtt emelt újabb pajzsnak” minősítette a moldovai államnyelv új elnevezéséről szóló jogszabály elfogadását.

„Azt szeretném, hogy együtt ünnepeljük a román identitás ezen hatalmas győzelmét”

„Gratulálok azoknak a törvényhozóknak, akik megszavazták ezt a rendkívül fontos törvényt! Március 27-én, Románia és Besszarábia (1918-as) egyesülésének napján Chisinauban leszek, és azt szeretném, hogy együtt ünnepeljük a román identitás ezen hatalmas győzelmét” – írta közösségi oldalán a román politikus.

A bukaresti külügyminisztérium állásfoglalásban üdvözölte, hogy a Moldovai Köztársaság parlamentje törvényt fogadott el a román nyelvre vonatkozó alkotmánybírósági határozat végrehajtásáról. A kommüniké szerint

a törvény elfogadásának szimbolikus jelentősége van,

mivel helyreállítja a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvének megnevezésével kapcsolatos tudományos igazságot, emellett megerősíti Románia és Moldova nyelvi, történelmi és kulturális közösségét. A jogszabály elfogadása Bukarest szerint a „moldovai társadalom érettségét és az Európai Unió alapját képező értékrendhez való ragaszkodását is bizonyítja”.

Egyszerű többséggel fogadták el a törvényt

A moldovai parlament csütörtökön a kormánypárt képviselőinek támogatásával, az ellenzék tiltakozása közepette, egyszerű többséggel fogadta el az államnyelv új elnevezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román. A módosítás értelmében a „moldáv nyelv” kifejezést mindent törvényhozási dokumentumban a „román nyelv” kifejezéssel váltják fel. Ez vonatkozik az „államnyelv”, a „hivatalos nyelv” és az „anyanyelv” kifejezésekre is.

A törvénytervezet benyújtásakor a kormánypárti képviselők az alkotmánybíróság 2013-ban meghozott döntésére hivatkoztak, amely a románt nevezi meg az ország hivatalos nyelvének az 1991-ben elfogadott moldovai függetlenségi nyilatkozat alapján. Az alkotmányba viszont nem került be az új elnevezés.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nevezzük oláh nyelvnek, úgy érthető mindenki számára.

Telepíthető x gomb,
https://greasyfork.org/en/scri..

használom is, de nem olyan hatékony mint a régi, csak annyit tud, hogy te nem látod a trollt, de kommentelhető maradsz. Ez is több semminél, mert ezek a gecik a provokálásért hemzsegnek itt, vagyis az egyetlen hatékony módszer az ignorálásuk, amit időnként nehéz megállni. Minden esetre ez a WLaci nevű féreg számomra már láthatatlanná vált. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés