Breaking Bad Romániában – kábítószert gyártó bűnszövetkezet két tagját tartóztatták le

2023. március 14. 22:05
Egyikük Laurentiu Huica, a romániai gyógyszergyártók egyesületének volt alelnöke.

Szintetikus kábítószereket gyártó és terjesztő nemzetközi bűnszövetkezet két romániai tagjának előzetes letartóztatásba helyezéséről számolt be kedden a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). Az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból úgy értesült, hogy

egyikük Laurentiu Huica, a romániai gyógyszergyártók egyesületének volt alelnöke.

A vádhatóság szerint a romániai gyanúsítottak metamfetamin előállításához használt alapanyagokat – efedrint és pszeudoefedrint – juttattak nagy mennyiségben 2021 januárja és 2023 februárja között Lengyelországba, ahonnan a bűnszövetkezet ottani tagjai kisebb tételekben terítették a vegyszereket a lengyelországi, csehországi és szlovákiai illegális amfetamin-laboratóriumoknak.

Az alapanyagokat gyógyszer-készítményekhez keverték

oly módon, hogy miután célba juttatták a tablettákat, könnyű legyen kivonni belőlük a kábítószergyártáshoz használt összetevőket. A gyanúsítottak azonban olyan gyógyszereket használtak álcaként, amelyekre  a – hivatalosan bejegyzett – romániai gyártó csak belföldi forgalmazási engedéllyel rendelkezett, exportengedéllyel nem.

A DIICOT szerint azonban a készítményeket romániai kórházaknak és gyógyszertáraknak nem szállították. A bűnszervezet összesen csaknem 170 millió efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó tablettát juttatott így el a felvásárló cégekhez, ez a mennyiség

4,7 tonna metamfetamin előállítására volt elegendő.

A DIICOT szerint egy kilogramm amfetamin ára körülbelül 40 ezer euró, de a dílerek ennek két-háromszorosát kérik: 70 és 100 euró közötti összeget a drog grammjáért. A romániai gyártó 97 alkalommal szállított pasztillákat Csehországba, Bulgáriába, Litvániába és Spanyolországba – közölték a nyomozók.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: Peruvian Ministry of Interior / AFP

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A volt Ganz-Mávagban nagyobb tételek forognak az illegálisan bevándorolt kínaiak irányításával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés