Amerika egyre csak veszít jelentőségéből

2023. március 14. 17:16

Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu
Kína elsősorban a felek közötti gazdasági előnyök kiaknázására törekszik, politikai értelemben sokkal kevesebbet vár el, mint az Egyesült Államok.

„Az egyre élesedő nagyhatalmi konfliktus során pedig Peking rájött, hogy csak úgy tud Washington fölé kerekedni, ha szövetségeseket gyűjt.

Ezt teszi Oroszországgal, ezt teszi Afrikában és Latin-Amerikában is. Kína elsősorban a felek közötti gazdasági előnyök kiaknázására törekszik, politikai értelemben sokkal kevesebbet vár el, mint az Egyesült Államok. Míg Washington szinte erőszakkal terjesztené a világon a nyugati típusú demokráciát, Pekingnek nincsenek elvárásai az egyes államok politikai berendezkedését illetően. Persze nagy kérdés, hogy ez évtizedek múlva is így lesz-e, de az tény, hogy most így van. Kína okosan építkezik és jó diplomáciai érzékkel nyomul be olyan területekre, amelyek eddig egyértelműen az USA »fennhatósága« alatt álltak.

Így lesz például szépen-lassan kínai befolyási övezet a teljes Közel-Kelet,

annak minden olcsón kitermelhető ásványkincsével együtt.

Ennek egyik legegyértelműbb jele, hogy Kínának sikerült elérnie azt, hogy az elmúlt években ősellenségnek számító Irán és Szaúd-Arábia a közvetítésével újra felvegyék a diplomáciai kapcsolatot és normalizálják az együttműködésüket. Ne feledjük, arról a Szaúd-Arábiáról van szó, amely Washington egyik legszorosabb szövetségesének számított az arab világban és amelyet a Pentagon állig felfegyverzett az elmúlt években.

A globális folyamatok tehát jól mutatják, hogy

Washingtonnak lassan ébrednie kell, ha meg akarja tartani globális hegemóniáját.

Rá kell jönnie arra, hogy ha tovább folytatja kioktató, magas lovon ülő, igazságosztó politikáját, a meglévő szövetségeseit is elmarja magától. Kína pedig szépen-lassan megszerzi az összes piacot és ráteszi a kezét a világ összes olcsón fellelhető ásványkincsére és stratégiai fontosságú nyersanyagára.

Ha pedig ez megtörténik, akkor a világtörténelem során először úgy mehet végbe az »első számú nagyhatalom« titulus cseréje, hogy azt a leváltott fél szinte észre sem veszi. A tét tehát óriási és ha az USA nem lép időben, akár mindent elveszíthet.”

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos hogy erről van szó a cikkben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés