Ukrajna a világ 3. legnagyobb fegyverimportőre lett

2023. március 14. 13:28

Anton Bendarzsevszkij
Facebook
Csak India és Katar előzte meg.

„A tavalyi év alapján Ukrajna a világ 3. legnagyobb fegyverimportőre lett a SIPRI adatai szerint. Ezt nem csak a fegyvervásárlások, hanem a katonai eszközök adományainak a piaci értéke alapján számították. Ukrajnát a világ legnagyobb fegyver felvásárlói rangsorában csak India és Katar előzte meg.

Az amerikai és a francia fegyvereladások egyébként eközben jelentősen nőttek, elsősorban az orosz fegyver export rovására. Ennek több oka lehet: egyrészt az orosz-ukrán háborúban az amerikai fegyverek jó eredményeket produkáltak, miközben az orosz fegyverek számára a háború pont ellenkezőleg - negatív PR-t jelentett. Másrészt a háborúhoz Oroszországra minden elérhető fegyverre és minden gyártási kapacitásra szüksége volt, így valószínűleg többek között ez is állhat az orosz export visszaszorulása mögött.

Az Egyesült Államok felel jelenleg a globális fegyverkereskedelem 40%-áért 2018-2022 közötti adatok alapján (itt ugye nem lehet egyetlen egy évet vizsgálni, hanem hosszabb távú szerződések vanna). Az orosz export ugyanebben az időszakban a globális 22%-ról 16%-ra csökkent. Franciaország globális fegyverexportja 7%-ról 11%-ra növekedett. Oroszország fegyver eladásai például drasztikusan, 37%-kal bezuhantak India felé, de nőttek ebben az 5 évben Egyiptom (+44%) és Kína (+39%) felé.

A stockholmi székhelyű SIPRI egyébként finoman megjegyzi, hogy miközben a NATO eszkaláció veszélye miatt megtagadta a repülőgépek és nagyobb hatótávolságú rakéták küldését Ukrajnába (akár támogatásként, akár pénzért), ám tavaly ezekből a fegyverekből egészen sokat szállítottak le olyan országoknak világszerte, akik egyébként konfliktusban állnak, például a Közel-Keleten vagy Dél-Ázsiában.”

Nyitókép: Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sőt, nem csak nagy importőr, hanem a világ egyik legnagyobb fegyver exportőre is lett Ukrajna. Sacc szerint kb. a nyugati fegyverek 40 %-a jut a frontra, a többit egyszerűen eladják.
Többek között a feketepiacon, többek között Európába költözött migráns bűnbandáknak.
Így a német, svéd őslakosságot a saját fegyverével fogják gyilkolni.
:-(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés