Moszkva üzent: a háború még sokáig fog tartani

2023. február 23. 13:24

Constantinovits Milán
Mandiner
Putyin összezuhanásával nincs értelme számolni.

Grandiózus díszletek közötti stadionkatarzis: Vlagyimir Putyin elnök újabb beszédet tartott, ezúttal a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. De mit üzen és miről árulkodik az újabb nyilvános szereplés?

Az Oroszország által már több mint egy éve indított ukrajnai invázió casus bellijeként számos okot véltek felfedezni a jól értesült elemzők és fotelkommentelők. A donyecki oroszellenesség megtorlása, az expanziós tervek, a gazdasági-társadalmi válság felülírása mellett rendre előkerült az orosz elnök személyes motivációja. E szerint Putyin régi országgyarapító álmát teljesíti be, az orosz birodalmi hagyományok folytatója kíván lenni, a történelemkönyv aranyozott lapjaira kívánkozik, vagy épp most érzett utoljára erőt magában egy ilyen háború lefolytatásához.

Eme elméletek eredője, hogy

Putyin motivációját, mentális stabilitását a háború egyik kulcstényezőjének láttatják,

ahogy ennek vágyott következményeit a nyugati közvélemény előszeretettel hangsúlyozza is. Vagyis a harci cselekmények akkor érnek véget, ha Putyin fizikai vagy lelki egészsége megroppan, sőt, olykor vélik is ezt látni. Hányszor röppent már fel a hír, hogy Putyin végstádiumú betegségben szenved, mentálisan szétesett, elvesztette az egyensúlyt? És hányszor derült ki, hogy ezek a téves vágydiagnózisok minden alapot nélkülöznek?

A moszkvai beszéd tartalmilag most sem hoz újat: az orosz anyaföld szeretete, a katonák és a hátország heroikus áldozatvállalása került a fókuszba, amik a putyini retorikával az invázió résztvevői a haza védelmezőiként, honvédő hősökként jelennek meg. Nem is hosszú a performansz, nincs nagy megfejtés, itt elsősorban az érzelmi hatáskeltés, az orosz össznépi katarzis volt a cél. Ezt a célt pedig szemmel láthatóan eléri az elnök a színpadi és retorikai eszközeivel.

A beszéd üzenete befelé világos: Oroszország nem áll meg, a fegyvernyugvás jelenleg nem opció,

és a megszerzett területekhez is ragaszkodik.

Kifelé pedig arról árulkodik: a külvilág felé mutatott elszántsága és vitalitása változatlan. Üzenet ez a nyugati politikumnak, hogy egyelőre az elnök összezuhanásával nincs értelme számolni, a háború nyugati eszkalációja nem fogja térdre kényszeríteni Putyint. Baljóslatú, ám remélhetőleg kijózanító jelzés ez.

„Oroszország felbomlik" - ábrándos jóslaton merengett el a Politico

Nyitókép: Képernyőmentés

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy KGB-s alezredes nem zuhan össze.

Biden is azt mondta, Ukrajna előtt még hosszú háborús időszak áll.

Menjen ki merre lát, ha élni akar!

Egy katona élettartama a fronton 4 óra!!!!!!!!!!!!
Kik döntenek ennyi ember haláláról????????????

És akkor szerinted rendben van???????

Az USA eddigi demokrácia exportjába kb 6 millió ember halt bele......

menj onkentesnek a frontra, ne masokat kuldj magad helyett

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés