Demokráciadeficit brüsszeli módra

2023. február 8. 16:53

Kovács Attila
Európa legtöbb államában a lakosság egy jelentős hányada vagy akár a többsége is ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnába, tartva a konfliktus további eszkalálódásától.

Régóta tudható, hogy az Európai Uniónak nagy gondjai vannak saját demokratikus legitimációjával, erőteljes demokráciadeficittel küzdenek a brüsszeli uniós szervezetek. Ma a korrupciós botrány és az emberek akaratára fittyet hányó háborús és szankciós politika fényében egyre inkább kijelenthető: az EU már nem is törekszik megváltoztatni ezt a helyzetet. Sokkal inkább kedvére van, ha „szakértők”, unión kívüli államok és óriásvállalatok lobbistái mondják meg, milyen irányt is kövessen az Európai Unió – persze a megfelelő pénzügyi ellentételezésért cserébe.

Már a migráció kérdése kapcsán is látható volt, hogyan söpri félre az emberek véleményét Brüsszel. Bár az uniós polgárok több mint kétharmada erősebb határvédelmet szeretne, a szükséges jogi környezet megteremtése helyett az EU továbbra is csupán emberi jogi kérdésként tekint a beáramló gazdasági migránsok tömegeire, ami olyan katasztrofális állapotokhoz vezet, amelyek következményei jól láthatók több olasz és görög városban.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés