Újabb orosz offenzíva – elindult már?

2023. február 8. 11:04

Bendarzsevszkij Anton
Facebook
A következő hónapok nagyon fontosak lehetnek a háború további alakulása szempontjából.

„Újabb orosz offenzíva – elindult már?

Az igazság az, hogy most egyáltalán nem biztos, hogy olyan látványos változásokat fogunk látni, mint a háború kezdetén. Akkor nem volt háború, majd hirtelen egy több irányból zajló, látványos orosz invázió történt. Azóta a háború változatos intenzitással tart, de a harcok folyamatosak. Amennyiben Moszkva nem indít egy új frontot (és a jelek alapján eddig nem úgy tűnik, hogy nyitna, hiszen ez egyébként 2022 tavaszán sem jött be), akkor az újabb orosz offenzívát a harcok intenzitásának a növekedésében fogjuk látni, és ez már történik is az elmúlt hetekben.

Az orosz csapatmozgásokat szinte élőben lehet követni műholdas felvételek alapján, és erre egyebek mellett több nyilvános térkép is lehetőséget ad. Ami ezekből látható, hogy látványos átcsoportosítások történtek Luhanszk délkeleti részén, Kreminnánál, valamint Donyecktől keletre. Luhanszkba az elmúlt hetekben egyre több orosz erő érkezik, és nagyon úgy tűnik, hogy a következő hetekben Moszkva ott próbálkozhat egy front áttöréssel. Nyilván ezt Kijevben is látják.

A jelek szerint Moszkva terve az éveken át szisztematikusan kiépített ukrán védelmi vonalak bekerítése két oldalról, és Kramatorszk és Szlavjanszk megszerzése. Ez már tavaly is terv volt, ehhez kellett nekik Izjum, de akkor nem sikerült, most újra nekifuthatnak, friss erőkkel.

Közben Ukrajna is erőket gyűjt, folyamatosan érkezik a nyugati haditechnika, újabb mobilizációs hullám zajlik. Valamikor tavasszal várható egy ukrán ellenoffenzíva.

Moszkva most a következő dilemmával néz szemben: beküldje-e a front áttörésére a hónapokon át kiképzett, mobilizált tartalékait, vagy sem. Mert ha az áttörés most sem sikerül, akkor pont ugyanaz történhet, mint 2022 nyarán: az orosz emberi erőforrások kimerülnek, és az ukrán kontra-támadás félresöpörheti a frontális támadás után kifulladt orosz erőket.

Többen mondják, én is csatlakozom: a következő hónapok nagyon fontosak lehetnek a háború további alakulása szempontjából.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az oroszokkal sohasem az orosz voltuk volt a bajunk, hanem a zsarnokság.

Ma az USA zsarnokoskodik Európa felett és felettünk is, nem az oroszok.

Javaslom tanulmányozásra nektek az Ilók és Mihók című mesét
Az orosz ( teszem hozzá, többségében akkor is ukránok voltak azok a szovjetek) zsarnokságban nem az oroszon van a hangsúly. Az amerikai zsarnokságban sem az amerikain van a hangsúly. Ez mindenkinek világos, akinek több esze van egy marék lepkénél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés