A születési nem biológiai tény

2023. február 7. 14:39

Máthé Zsuzsa
Facebook
A „megélt nemi identitás” a pszichiáterek szakvéleménye szerint ezzel szemben egy fluid, változékony önmeghatározás.

„A születési nem biológiai tény, mely az elsődleges nemi jelleg és a kromoszóma alapján biztonsággal megállapítható, és számos dolog következik belőle az egészségügyi ellátás módjától az állam büntetőhatalmi jogának gyakorlásáig, a sport- vagy munkajogig.

A »megélt nemi identitás« a pszichiáterek szakvéleménye szerint ezzel szemben egy fluid, változékony önmeghatározás, melynek anyakönyvi lekövetése nem elvárható az államtól és a magánélet tiszteletben tartása miatt nem is volna indokolt annak nyilvántartása.

A biológiai nem ráadásul – minden ellenkező sugallmazás dacára – nem is változtatható meg: a hormonkezelés vagy a radikális műtéti megoldások sem vezetnek el ugyanis a »nem-cseréhez«, azaz például egy orvosi kezelés során – melyben más protokollok vonatkoznak férfiak és nők ellátására – is múlhatatlanul szükséges annak rögzítése.

Az Alkotmánybíróság ezen összefüggések miatt is hagyta helyben a születési nem anyakönyvi eljárásban való rögzítését.”

***

Kínos: jól elcsúszott a jégen a finn transznemű

Nyitókép: Borough of Manhattan Community College

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet mentálisan sérült embereket kényszerképzeteiket elfogadva sebészkéssel férfiból nővé, vagy nőből férfivá faragna, abból csak gyenge utánzat, vagy hamisítvány lesz. Aki másnak képzeli magát, mint ami valójában, azt kezelni kell. Nem jogot kell hozzájuk igazítani.

Ezzel foglalkozni kell, ez nem terelés. Ami az egyre betegebb nyugaton már szárba szökkent, azt a progresszívek előbb, utóbb itthon is be akarják vezetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés