Magyarországra látogatott a belga kül- és Európa-ügyi miniszter – 2011 óta először történt ilyen

2023. február 7. 18:24
Varga Judit szerint azért is fontosak a hasonló találkozók, hogy a felek megismerjék egymás álláspontját.

Először látogatott Magyarországra belga kül- és Európa-ügyi miniszter 2011 óta – közölte az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán kedden.

Varga Judit beszámolt arról, hogy Hadja Lahbib belga kül-, külkereskedelmi és Európa-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélésének kiemelt témái voltak a spanyol-belga-magyar uniós elnökségi trió alatt ellátandó feladatok.

Magyarország 2024 második felében Belgiumtól veszi át az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét.

Magyarország sok kérdésben hasonló álláspontot képvisel a trió partnerekkel, többi között abban, hogy növelni kell az európai gazdaság globális versenyképességét vagy hogy az Európai Uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért – írta az igazságügyi miniszter.

Hozzátette: Magyarország ezért szorosabb együttműködést szorgalmaz a védelempolitikában, megerősítve az európai védelmi ágazat ipari és technológiai bázisát.

Együttműködésre van szükség a migráció tekintetében

Kitért arra is: a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy együttműködésre van szükség az uniós migrációs politika „külső dimenzióinak” megerősítéséért.

Érintették továbbá az energiabiztonság és a háború témakörét is – írta, hangsúlyozva, a magyar álláspont továbbra is egyenes és tiszta: szankciók helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

A találkozón szó esett a jogállamiság kérdéséről is, a magyar igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy fontos a tisztánlátás, Magyarországot és

„a magyar jogállamiságot nem lehet kizárólag elfogult NGO-k véleménye alapján megítélni”.

Az igazságügyi miniszter szerint azért is fontosak a hasonló találkozók, hogy „a valódi párbeszédre igazán nyitott felek” megismerjék és megértsék egymás álláspontját.

Hadja Lahbib ebben is kiváló partner volt - jelezte Varga Judit, a bejegyzésben köszönetet mondva a belga politikusnak látogatásáért.

Az igazságügyi miniszter vonatkozó bejegyzését alább tekinthetik meg:

(MTI)

Nyitókép: Varga Judit Facebook-oldala

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy tisztességes és a valót mondja. Jó ötlet meghívni minisztereknek minisztertársakat. Lehetne belőle rendszer. Személyesen más.

Én sem. De ilyenkor nem egy csapattal kell beszélgetni, hanem egy emberrel. Ha hazamegy és ha jót nem is mond, de talán a rosszat nem vállalja fel.
Nem tudom. Érdekes kísérlet lehetne.

Rossz honlapot nézel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés