Háromezernél is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések

2023. február 6. 11:59
A mostani rengés a hajnali földmozgásnál is erősebb volt.

A Mandiner korábban már megírta, hogy több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban.

Brutális földrengések rázták meg Törökországot és Szíriát, rengeteg a halott

A földrengés által okozott hatalmas károkat ide kattintva nézheti meg.

Brutális videók a törökországi földrengésről (18+) (videó) | Mandiner

A török hatóságok szerint legkevesebb 284 halálos áldozat van már.

Újabb, 7,8-as erősségű földrengést regisztráltak Törökország középső részén

– közölte hétfőn az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMS).

A földrengést közép-európai idő szerint 10 óra 24 perckor regisztrálták Kahramanmaras városától 59 kilométerre északkeletre, mintegy 10 kilométeres mélységben – közölte az EMSC.

A földrengést ismét érezni lehetett Ankarában és annak külterületén, erről a Sputniknews tájékoztatott. Délelőtt még a török hatóságok szerint 284 ember vesztette az életét, ezzel szemben most már legalább 1500 halálos áldozatról tudósítottak Törökországban és Szíriában – értesített a CNN.

Görögország is segít

„Görögország azonnal segít” – jelentette ki nem sokkal korábban Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő. Görögország a gyakori földrengések miatt az ilyen jellegű katasztrófák kezelésében jártas mentőegységekkel (EMAK) rendelkezik. A két szomszédos ország a feszült viszony ellenére az 1999-es földrengés után is kölcsönösen segítséget nyújtott egymásnak.

Az úgynevezett földrengés-diplomácia akkor a kapcsolatok javulását hozta magával. Athén és Ankara viszonyára mindennek ellenére évtizedek óta árnyékot vet a migráció, tengeri határaik, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt, amelyekben legkevesebb 1651 ember vesztette életét.

A megrendítő videót pedig itt tudják megtekinteni.  

Nyitókép:  MTI/AP/Halil Hamra

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

beteg az a társadalom, amelyből hiányzik a tragédiák iránti érzékenység..ártatlan emberek, gyermekek és felnőttek haltak meg. Részvétem.

Igen. De Szíriába nem megy senki?

Barom állatok. Nem akartam elhinni, de tényleg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés