Egy ukrán anarchista köztársaság emléke

2023. február 6. 6:26

Hegyi Gyula
Index
Az ukrán történelmen végigvonul az Oroszországhoz való viszony tisztázatlansága.

„Az ukrán történelmen végigvonul az Oroszországhoz való viszony tisztázatlansága, amelynek egyik jellemzője sok millió, Kelet-Ukrajnában élő ember vegyes identitása. Oroszok, oroszul beszélő ukránok, kevert nyelven beszélők, ukrán öntudatot vallók élnek együtt abban a térségben, ahol most a harcok folynak. Amikor szóba kerül az ukrán függetlenség kérdése, ez a népcsoport keserű választás elé kerül, és mindkét oldal az ő nemzeti-kulturális érdekeire hivatkozik. Mindez korábban is így volt, az ukrán történelem – és egyben a nemzetközi anarchista mozgalom – egyik legizgalmasabb epizódja is az orosz és ukrán uralom közti választás nehézségéről szólt.

Nesztor Makhno, egy harmincéves parasztfiú az orosz polgárháború zűrzavarát kihasználva ezen a területen hozta létre a maga anarchista »köztársaságát«. Ukrajna dél-keleti részén négy éven át, 1917 és 1921 között több millió ember élt egy önigazgató, Moszkvától és Kijevtől egyaránt független államszerűségben. A magyar közgondolkodás keveset tud az anarchizmusról, sokan még mindig az egyéni terrorral azonosítják, talán ezért is kevéssé ismert nálunk Nesztor Makhno neve és története. Pedig az amúgy is izgalmas huszadik század egyik érdekes és különös sztorija.”

Nyitóképen: Hegyi Gyula. Fotó: Szűcs Ágnes

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elolvastam. Hát nem egy történészi munka. Az az időszak maga volt az anarchia. Mindenki harcolt mindenki ellen és mindenki irtotta a zsidókat. A szóban forgó iskolázatlan parasztgyerek elzavarta vagy megölte a földesurakat és földet osztott a parasztoknak, s közben kommunizmusról álmodott. Mitől volt ez 'anarchista állam'? Mert anarchista világmegváltókkal volt összecsukva a börtönben? És most boruljunk le előtte?

Ugyanolyan zavaros ez az egész, mint a keleti szlávok utóbbi évszázadai, és az identitásuk. A különféle színű 'oroszok' nyelve nem különböző nyelv, csupán nyelvjárás, hiszen értik egymást. A pravoszláv vallás tartotta őket össze, ez alapján választották maguknak az orosz birodalmat a lengyel birodalom helyett. Nemzettudatuk sokáig az oroszoknak volt egyedül, aztán a Habsburg birodalomhoz tartozó Galíciában körvonalazódott valami rutén-ukrán nemzettudat, s e köré próbáltak államot szervezni Petljuráék és Banderáék, majd a Szojetunióból kiszakadt Ukrajna nacionalistái az elmúlt harminc évben. Ezek itt ötvenmilliós ukrán birodalomról álmodoztak, ennek érdekében át akarták nevelni az orosz anyanyelvű, orosz, vegyes és ukrántudatú társadalomrészeket, ha kellett, erőszakkal. És ez nem tetszett Oroszországnak, amit meg lehet érteni. Most ölik egymást, mert az amerikaiak is meglátták ebben a lehetőséget arra, hogy meggyengítsék általa Oroszországot, benyomuljanak a piacokra, gyarmatosítsanak.

Ötvenmilliós ukrán birodalom már biztosan nem lesz, az is valószínű, hogy az orosz és az 'ukrán' nemzettudat végleg elválik egymástól és az ukránság ennek a szörnyű háborúnak a következtében egy erőszakos, frusztrált kezelhetetlen népség lesz még száz év múlva is. Most csak az akérdés, hogy mekkora területen. Őszintén szólva a mi érdekünk az lenne, ha minél kisebbek maradnának, de Oroszország nem jönne el a határunkig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés