Az orosz haderő most nem csak nagyobb, mint tavaly, de motiváltabbnak és jobban képzettnek tűnik

2023. február 5. 12:36

Demkó Attila
Facebook
A nyugati harckocsik pár hónapon belül nem változtatnak az erők egyensúlyán.

„Az alábbi képen épp a magyar álláspontot mutatom be Ukrajnáról Horvátországban – nem könnyű, mert egy informális rendezvényen is a »hit« dominál.

Előttem egy lengyel kolléga Oroszország rab nemzeteinek felszabadításáról és a várható teljes orosz vereségről beszélt. Az egy dolog hogy ez reális-e (szerintem nem), másik dolog, hogy ha megtörténik, milyen következményei lennének (valószínűleg katasztrófálisak a világra nézve, mert egy ilyen bomlás aligha lenne békés), a harmadik, hogy minden ilyen megnyilatkozás voltaképpen Moszkva narratíváját erősíti - azt, hogy Oroszország a létéért küzd (nem, a Puytin rendszer küzd a létéért).

A többség tehát hisz az ukrán győzelemben.

Én elmondtam, amit gondolok- nem lesz »Reichstag« pillanat, azaz teljes győzelem egyik oldalon sem, és a háború hosszú ideig velünk marad – akkor is, ha lesz valamikor egy tűzszünet, minden negatív következményével együtt.

Az induló orosz offenzíva valószínűleg a Donbaszt, veszi célbe – de Putyin rugalmas, aligha »kell« márciusig ereményt elérni – azaz teljesen bevenni a két megyét, és ez aligha reális, hiszen Szlovjanszk bevételéhet kell Izium is, amit az ősszel veszítettek el.

Az orosz haderő most nem csak nagyobb, mint tavaly, de motiváltabbnak és jobban képzettnek tűnik. Ukrajna kemény ellenfél, Vuhledárnál például komoly pofont kaptak az oroszok, de a nyugati harckocsik pár hónapon belül nem változtatnak az erők egyensúlyán – a vadászgépek ha jönnének pedig csak 6-12 hónap kiképzés után érnének valamit.

Ukrajna tehát azzal fog védekezni – és ha nem kell a frontok tömködésére használni a tartalékait, egy nap támadni a tavasszal, ami most is rendelkezésére áll. Az biztos egyébként, hogy nem használtak fel eddig jelentős erőket, azaz még van ukrán ütőerő – csak éppen nincs olyan kedvező pont, mint Herszon vagy Harkiv, ahol az oroszoknak inherens gyengeségei voltak.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezd leesni, Attila?

Ritka elvakult ruszofób fasz vagy.

A nyugat meg azért tudott nyerni, mert a ruszkik vitték a keleti frontot.
Az I. világháborúból kiléptek, mivel kitört a komenista forradalom.

Kussol? Te baromarcú, most picsázzák ki az ukrán haverjaidat bakhmutból. Minden fronton nyomulnak előre a ruszkik. És ez még nem az offenzíva, csak az előkésztítése. Honnan tájékozódsz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés