Olasz képviselő: Meloninak hála végre az unió napirendjére kerülhet a migráció

2023. február 4. 8:43
Elisabetta Gardini elmondja: a civil szervezetek kiképezték a bevándorlókat, hogy ne működjenek együtt az olasz hatóságokkal.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy továbbra is igen erőteljes a migrációs nyomás a dél-olaszországi partokon: újabb nyolc személy, köztük egy újszülött és egy állapotos nő veszítette életét a Földközi-tengeren való átkelés során. A nyíltan bevándorlásellenes Giorgia Meloni olasz kormányfő most minden erejével megpróbálja az unióban is napirendre tűzni a problémát, írják. A lap Elisabetta Gardinivel, a kormányzó Olasz Testvérek párt képviselőjével interjúzott.

Gardini elmondta: „Az Európa déli határait védő Olaszország immár évek óta kénytelen egyedül megküzdeni a szabályozás nélküli bevándorlás összetett problémájával. Az országot sújtó migrációs krízis évek óta tart,

Európa az elmúlt években nem volt hajlandó tudomást venni róla.

Ez az első alkalom, hogy Giorgia Meloninak sikerült elérnie, hogy a Földközi-tengeren áramló migránsok kérdése napirendre kerülhet az európai intézményekben. A tengeri útvonalon keresztül ugyanis elsősorban gazdasági bevándorlók érkeznek Itáliába, olyan személyek, akik valójában nem jogosultak menekült státuszra, csupán egy jobb élet reményében kelnek útra. Ez önmagában azonban nem elegendő ahhoz, hogy rendezett jogi keretek között Olaszországban maradhassanak.”

A politikus hozzátette, hogy Giorgia Meloni közös felelőségvállalást vár. Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzte ki a Földközi-tenger térségét érintő migrációs kérdés megvitatását, amelyre február 8-9-én kerül sor, mondja. „Őszintén remélem, hogy már az első alakalommal konkrét megoldások látnak napvilágot, az elmúlt években ugyanis semmiféle kézzelfogható eredményt nem láttunk!”

Hangsúlyozta:„Amit mi várunk, az nem más, mint amit valójában az uniós szabályok is megkövetelnek. Amit mi szeretnénk, az nem más, mint a bevándorlás ellenőrzése, a származási- és tranzitországokkal való kapcsolattartás.

A cél az lenne, hogy az elvándorlás gyökereinél avatkozzunk be!

Hiszen akik útra kelnek, könnyen emberkereskedők áldozataivá válnak, amely meglátásom szerint nem más, mint a modern rabszolgaság.

A civil szervezetekről elmondta: „Abban reménykedünk, hogy Európa azt is mérlegeli, hogy az országoknak, ahová a civil szervezetek tartoznak, szintén felelőséget kell vállalniuk a kimenekítettek további sorsáért. Például

ha német felségjelzésű civil hajók mentési műveleteket hajtanak végre a Földközi-tengeren, akkor Németország nem vonhatja ki magát a terhek alól.

Ugyanez érvényes Svédországra és más európai országkra is. Azok az országok, amelyek most ellenállást tanúsítanak az olasz kormány migrációs politikájával kapcsolatban, az elmúlt években a szabályozott bevándorlás megakadályozásán dolgoztak. Ezzel az emberkereskedők és bűnbandák kezére játszották azokat a szerencsétlen embereket, akik a jobb élet reményében útnak indultak, végül mégis a harmadik évezred rabszolgáivá váltak.”

Elisabetta Gardini botrányos folyamatokról számol be: „Tisztán emlékszem, hogy 2016-ban a brit Lordok Házában a fegyveres erők egyik parancsnoka arról számolt be, hogy olyan bizonyítékok birtokában van, miszerint

a civil szervezetek kiképezték a bevándorlókat, hogy ne működjenek együtt az olasz hatóságokkal az emberkereskedők azonosításában.

Későbbiekben továbbították a jelentést a többi tagállamnak, köztük Olaszországnak is, a kormány azonban figyelmen kívül hagyta. Érdekes, hogy az interneten sincs nyoma a fenti jelentésnek. Szándékomban áll, hogy az angol kollégák közreműködésével felkutassam az ügyet és kivizsgálását kérjem, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy ilyen súlyos összejátszás megtörténhessen!” – mondja.

Nyitókép: Alberto Pizzoli/AFP

 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés