Négy Mancs Alapítvány, Erzsébet-utalvány, NOlimpia – amikor a külföld húzott hasznot a hazai ellenállásból

2023. február 4. 10:58
A debreceni akkumulátorgyár elleni tiltakozások kapcsán a Magyar Nemzet végigvette, hogy az elmúlt években milyen esetek voltak, ahol külföldiek örülhettek a magyar demonstrációknak.

Bohár Dániel szerint valószínűleg Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke intézheti külföldi pénzből a debreceni akkumulátorgyár elleni felhajtást, írtuk pénteki cikkünkben. Bohár korábban azt derítette fel, hogy a cívis városban megvalósuló beruházás ellen tiltakozók között egyáltalán nemcsak a környezetükért aggódó helyi polgárok,

hanem „jól fizetett, hivatásos tüntetők” és helyi Soros-aktivisták, valamint baloldali politikusok is voltak.

A Magyar Nemzet ezen a szálon tovább menve arról készített összeállítást, hogy mely beruházások ellen tiltakoztak már korábban is „civilnek” mondott szereplők – külföldi érdekből. 

Az akkumulátort gyártó üzemek telepítéséért most nagy verseny folyik Európában, hiszen az autóipar áthangolása elektromos meghajtásra megállíthatatlanul folyik – hangsúlyozza a lap.

A Magyar Nemzet felidézi: a bécsi székhelyű, Magyarországon is működő Négy Mancs Alapítvány 2006 novemberétől nemzetközi kampányt folytatott a kényszertömött libákból származó hús ellen, és feketelistát készített, amelyen több magyar cég neve is szerepelt. Az akkori balliberális kormányzat nem védekezett kellőképpen a befolyásolás ellen, ennek pedig az lett a következménye, hogy az állatvédők kampánya után német áruházláncok függesztették fel a hízott liba forgalmazását 2008-ban. 

Egyébként mire az elszámoltatás elkezdődhetett volna, a baj már megtörtént: a legnagyobb hazai, hízottliba-májat termelő cég, a Hungerit Zrt. 2008 szeptemberétől megszüntette a hízott baromfi vágását, és emiatt kétszáz munkástól is megváltak. A döntést a cég az osztrák bejegyzésű Négy Mancs Alapítvány kampányával indokolta, amelynek eredményeként a Rewe csoport (Metro, Lidl) és a Kaufland felhagyott a magyar libamáj forgalmazásával Ausztriában és Németországban. A Hungerit mellett számos kisebb tenyésztő látta kárát az „állatvédők” agresszív kampányának. A Magyar Narancs 2019-es cikke szerint egyébként a Négy Mancs azóta a megszűnés szélén áll.

Francia érdekeket sértett a második Orbán-kormány azon lépése, amellyel újra hazai kézbe vette a kafetériaellátást. 

A balliberális kormányok idején ugyanis ezt is kiszervezték külföldre, a francia Cheque Déjeuner az utalványok után realizált hasznot pedig kivitte az országból. A kormány alternatívaként az Erzsébet-utalványt hozta létre, amelyet azonban nemzetközi bíróságokon támadtak meg. Az Erzsébet-utalványt végül meg is kellett szüntetni, és 2018-ban a francia utalványgyártó cég is pert nyert a magyar állam ellen, de addigra már kivonultak a magyar piacról.

A Magyar Nemzet egy harmadik esetet is említ: a Momentum NOlimpia kampányát. Emlékezetes: 2017 telén az akkor induló, Fekete-Győr András és Donáth Anna által fémjelzett mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy legyen a fővárosban népszavazás a budapesti olimpiáról.

Budapest ugyanis akkor még éles versenyben volt a 2024-es olimpia elnyeréséért. 

A hír hallatán azonban kénytelen volt a magyar szervezőbizottság visszalépni, hiszen köztudott, hogy a NOB nem ítéli olyan városnak a rendezést, ahol 7 évvel az esemény előtt komoly vita van arról. 

A 2024-es olimpiát végül Párizs, a 2028-ast pedig Los Angeles kapta meg – ez a két város maradt ugyanis versenyben Budapest elszállásával. Így a NOB által hangoztatott költségtakarékos, kis városokban megrendezendő olimpiákra még várni kell, de legalább a franciák megrendezhetik a legrangosabb világeseményt – 1904 és 1924 után harmadszor.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Budapest nyolcadik kerületében, a Golgota–Bláthy Ottó–Vajda Péter–Delej utca által határolt területen víztorony magasodik az erődszerűen összezáródó házak fölé. A szomszédos telken, az egykori Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyár helyén kínai árusok kínálják eladásra termékeiket."

http://www.harommajom.hu

https://qubit.hu/2020/07/12/ga..

Amikor az egyébként minden elismerést megérdemlő Demján megnyitotta a XI.kerületben a Skála Áruházat, nagy fényképeken mutatták be a "hét dolgozóit", erről a képről, a a fővárosi ellenzéki elit vidéki gyűlölet fellépéseiről, felvonulásairól ez jutott eszembe. A " hét ügynökei"....no de ennyire nyilvánosan végezni ügynöki munkájukat, azért elgondolkodtató. A megfejtés, hogy Ursula, az EU vezetése, az EP képviselők többsége ugyanezt műveli, csak nagyban, milliárdos zsoldban, hiszen szponzoraik azért fizetik őket, hogy az EU-t a globális tőke érdekeinek alárendelten működtessék.
Ursula és csapat megkapja a heti utasítást, hová kell utazni, kit kell megfenyegetni, kivel kell mosolyogva tárgyalni, mely uniós ágazatokat kell szétverni, mire kell költeni a közösségi forrásokat. Hát nem a tagállamok gazdasági-szociális problémáinak megoldására.
Ennél fontosabb az ukrán GMO gabona uniós piaci bevezetése, az ukrán infrastruktúra az ottani külföldi befektetők érdekei szerinti újjáépítésének támogatása.
Ezekre a hazaárulókra nehezen illik a latin jelző, vir bunus, derék ember.........

Az itt élő ügynökcsapat egyre gátlástalanabbul próbálja gátolni a gazdasági fejlesztéseket, a munkahelyteremtést, a versenyképes ágazatok bevonását. A német zöldeknek jó az akkumulátorgyár a stratégiai érdek a német ipar versenyképessége.
DE milyen beruházásokat tettek le a balliberális kormányok? Most mit hoznának be alternatívaként? Lássuk a medvét. De csak a sok primitív ugató bábut - Timike és társaik - látjuk magukból kifordulva, beleizzadva a zsoldnak való megfelelésbe.
Európa legaljasabb ellenzéke él közöttünk.

És ez most hogy jön ide? Jobb híján lehet kínodban bármiről írni, csak éppen értelmetlen. Tehát, mit szól közvetlenül a cikkben leírtakhoz?

Látom, te is a mindenszarizmus egyik híve vagy. Bármiről legyen szó, nálad csukott szemmel ez a kiindulási alap.

Szóval a három majom volt az ellenzéki összefogás ötletadója.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés