Sikerrel zárult az USA új szuperfegyverének utolsó tesztje

2023. február 3. 2:04
A HAWC-rakétát (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) egy B-52-es bombázóról indították el.

Az amerikai kormány és különféle katonai vállalkozók együttműködéséből született hiperszonikus rakéta elérte a Mach 5-ös sebességet, valamint minden tesztcélt teljesített – adta hírül az IFLScience. Mint írták, a tesztek célja az volt, hogy minél több adatot kinyerjenek a hiperszonikus légsugaras rakétarendszerről, amely az amerikai hadsereg cirkálórakétáinak következő generációját adja majd.

A megfizethetőség és a megbízhatóság alapvető fontosságú, amikor az operatív hiperszonikus megoldások kifejlesztésén dolgozunk”

– mondta John Clark, az egyik katonai vállalkozópartner alelnöke és vezérigazgatója egy nyilatkozatban. 

A HAWC-t a DARPA – az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési részlege – a Lockheed Martin, az Aerojet Rocketdyne és az Air Force Research Lab együttműködésével fejlesztette ki; a munka az évek során viszonylagos titoktartás mellett haladt előre, a legutóbbi teszt januárban, egy meg nem nevezett időpontban történt.  

A DARPA szerint a fejlesztés nem volt zökkenőmentes. „Voltak nehézségeink” – mondta Andrew „Tippy” Knoedler, a HAWC program vezetője.

A HAWC adatait most egy új programban, a More Opportunities with HAWC (MOHAWC) programban fogják felhasználni a hadsereg által beszerzendő hiperszonikus kísérleti járművek létrehozására.

Nyitókép: a szóban forgó eszköz látványterve; forrás: DARPA

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés