Szorítja az idő az oroszokat, Putyin mindent elsöprő támadásra készülhet

2023. február 1. 19:17
Logikusnak tűnik orosz nézőpontból, hogy a nyugati fegyverszállítmányok új szintre emelése előtt döntő csapást mérjenek az ukrán ellenállásra.

Átfogó és teljes körű orosz támadással számol az ukrán hadvezetés az elkövetkezendő hetekben, legalábbis azt feltételezik, hogy az oroszok vélhetően még a nyugati harckocsik és fejlett fegyverek szállítmányainak beérkezése előtt szeretnék eldönteni a háborút, ha lehet, még az invázió megindításának évfordulójáig − olvasható a hvg elemzésében. 

A kijevi francia nagykövet elmondása szerint összesen 321 harckocsi leszállítását döntötték el a nyugati országok. Köztük 31 amerikai M1 Abramset, 14 német Leopard 2-est, továbbá számos egyéb páncélozott harcjárművet, csapatszállítót, valamint az amerikai Patriot-rakétarendszert is megkaphatja hamarosan Ukrajna a támogatóitól.

Ezek leszállítása, különösen az Abramsek esetében azonban

az ukrán személyzet kiképzése miatt heteket, de akár hónapokat is igénybe vehet.

Ilyen körülmények között Moszkva lépéskényszerbe került. Márpedig az orosz hadsereg az ukrán védelem szerint csak arra vár, hogy a hideg idő miatt az ukránok elveszítsék a kezdeményező pozíciót, és egy ideiglenes nyugalmi állapotban átcsoportosíthassanak és feltölthessék jelentős veszteségeket szenvedett egységeiket.

Logikusnak tűnik tehát orosz nézőpontból, hogy a már eddig is jelentős veszteségeket okozó nyugati fegyverszállítmányok új szintre emelése előtt döntő csapást mérjenek az ukrán ellenállásra. Nem engedhetik meg, hogy a Leopardokkal, Abramsekkel és számos egyéb nyugati páncélossal megtámogatott ukrán erők visszaszerezzék a kezdeményezést, még a Bahmut–Szoledár-vonalon is, sőt, akár területeket szerezzenek vissza Donbaszban és Luhanszkban. 

A Donbaszban a legádázabb harcok jelenleg is Bahmut, Avgyijivka és Vuhledár környékén zajlanak, de nem csak az oroszok támadnak. Több ukrán ellentámadás zajlik délen Herszon, északon pedig Kreminna térségében, Luhanszk oblasztyban. Miközben nem sokkal délebbre Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette, hogy elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő Blahodatne települést.

 

Tarjányi Péter: A Nyugat harcoltatja az ukránokat a Nyugat érdekében (VIDEÓ)

 

Nyitókép: AFP/ Anadolu Agency

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

egyszeru lenne, az osszes raketat amivel az egesz orszagot szorjak rakuldeni Kijevre a kozpontra, meg bekuldeni vadaszkiserettel nehezbombazokat oszt jonapot

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés