Véres gyémántok fényében

2023. február 1. 13:56

Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet
Az Oroszországban működő európai uniós és G7-es multinacionális cégeknek mindössze nyolc százaléka vonult ki az orosz piacról.

„A jelen állás nagyjából az, hogy bár az orosz–belga gyémánttesók az amerikai ­szankciók ­miatt elkönyvelhetnek némi bevételkiesést, de a teljes elszegényedéstől azért nem kell féltenünk őket, tekintve, hogy a csiszolatlan gyémántok most ugyan másfelé utaznak először, de aztán immár vágva és csiszolva csak visszatérnek régi sikereik helyszínére, Antwerpenbe. 

Ráadásul a helyi szocialisták és zöldek ugyan szankcióhívők, ugyanakkor a flandriai regionális kormány, élén Antwerpen város polgármesterével, élénken ellenzi a szigorításokat.

Viszont a belga miniszterelnök nem habozott kijelenteni, hogy Putyin gyémántjai véres gyémántok, ami valószínűleg így is van. De van egy rossz hírem. Nemcsak az övéi, hanem az összes. Miként az olaj és a mobiltelefonjainkban található alkatrészek majd mindegyike, amiket aztán a más farkával csalánt ütlegelő neokolonialisták megbízásából jól fizetett szakemberek útmutatásai alapján a progresszorok legnagyobb örömére pár dollárért összetákolnak valahol Ázsiában. De ezt egy belgának igazán illene tudnia. Például, hogy mi történt Lumumbával a minden képzeletet felülmúlóan brutális volt Belga Kongóban, akivel nem az volt a baj, hogy komcsi lett volna, hanem inkább az, hogy megpróbált kiszállni a gyémántkartellből.

Bizonyos szempontból a helyzet azóta nem sokat változott. A srácok a gyémántsorról ma sem olyanok, akik összecsinálnák magukat az agresszív követelőzésektől és fenyegetőzésektől. És azt is vágják, hogy bár látszólag kavicsokról beszélünk, minimum Marilyn Monroe óta tudjuk, hogy Diamonds Are a Girl’s Best Friend, azaz a gyémántok a csajok legjobb barátai, és az örökkévalóságig kitartanak, hogy James Bondot se felejtsük ki a pakliból. Egyébként meg miért pont ők tanúsítsanak életükben először némi önmérsékletet?

Ugyanis mindeközben – amint az a világ legjobb menedzsmentképzőjének nevezett St. Gallen-i Egyetem kutatói által készített tanulmányból kiderül – a helyzet az, hogy az Ukrajna megtámadása előtt az Oroszországban működő európai uniós és G7-es multinacionális cégeknek mindössze nyolc (!) százaléka vonult ki az orosz piacról. 

Tehát miközben az ukránok vállalatokat (is) démonizálnak, a Nyugat pedig bármiféle érezhető eredmény nélkül szétszankcionálja a saját országait, a biznisz dübörög, akár egy tank.”

***

„Putyin gyémántjai véres gyémántok" - Ukrajna kiakadt Belgiumra

Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés